Održavanje / čišćenje joga prostirke

Kako oprati / očistiti joga prostirku?

Ako vam je podloga za jogu malo prljava, možete je očistiti vrlo brzo i jednostavno.

Sami napravite sredstvo za čišćenje od dvije šalice vode i četiri kapi blagog deterdženta za ručno pranje posuđa. Najlakše će biti ako tu tekućinu ulijete u raspršivač i poprskate (posprejate) po cijeloj površini joga prostirke. Veće mrlje nježno obrišite spužvom ili ručnikom (s nečim nježnim). Zatim samo dobro isperite vašu joga prostirku mlakom vodom i posušite je. Posušite je u toplom prostoru, nesavinutu. Nikako je nemojte stavljati na radijator, odnosno na direktni izvor topline. Također, izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost.

Vzdrževanje / čiščenje joga podloge

Ako vam je prostirka za jogu jako prljava, napravite kupku za nju. U toploj vodi pomiješajte blagi deterdžent za ručno pranje posuđa i u toj kupki potopite vašu joga prostirku na 15 do 30 minuta. Zatim veće mrlje nježno obrišite spužvicom ili krpicom te joga prostirku isperite s puno mlake vode. Osušite je u toplom prostoru, neotkrivenu.

Vzdrževanje / čiščenje joga podloge

Na joga prostirci ležimo, stojimo, čučimo… ukratko, cijelo naše tijelo i lice su također u kontaktu s joga prostirkom tijekom vježbanja. Naša osobna joga prostirka upija naš znoj, prljavštinu s kože, čestice naše kože, šminke i još mnogo drugih tekućina i mikro čestica. Joga prostirka s otvorenim stanicama još više upija nego ona sa zatvorenim stanicama. Možda je teško reći da joga prostirke sa zatvorenim stanicama apsorbiraju sve to, ali zasigurno se sve to nakuplja na površini joga prostirke.

Koliko puta čistite svoju joga prostirku?

Odnosno, još gori primjer: Se ikad pitate tko se sve znojio na joga prostirci u studiju prije vas? I koliko puta se ta studijska joga prostirka stvarno očistila? Ili kakve su tek joga prostirke nakon vježbanja u prirodi?

Čiščenje joga podloge

Ako se samo usput brinete za čistiju joga prostirku, puno pomaže ako operete ruke i noge prije vježbanja. Ako to nije moguće, za brisanje ruku i nogu možete koristiti nježne hidratantne dječje maramice. S čistim rukama i stopalima vježbanje će biti još ugodnije.

Upotreba ručnika

Prakticiranje upotrebe ručnika je također jedan od koraka da si osiguramo čisti okoliš. Posebni ručnici za jogu osiguravaju da ručnik ne klizi po prostirci. Gornji sloj je obično malo sklizak, ali prianjanje je i dalje odlično ako se znojite puno, a možete i joga ručnik lagano poprskati s vodom i tako ćete postići odlično prianjanje. Ili jednostavno optimalno izvodite asane pa će vam čak i u tom slučaju joga ručnik nuditi odlično prianjanje. Kod nekih treninga, bikram joga, hot joga itd. je joga ručnik čak i obavezan. Ručnici za jogu mogu se normalno prati u perilici rublja, a to je prilično jednostavno za održavanje čistoće.

I nije samo pitanje higijenskog minimuma vaše joga prostirke, već svi ti  'dodaci' polako ulaze i u materijale. Pravilnim održavanjem znatno poboljšavamo prianjanje joga prostirke i njezin životni vijek.

Na tržištu postoji mnogo varijanti joga prostirki. Prirodna guma, pamuk, TPE, mikrovlakna, PU, ​​drugi sintetički i prirodni materijali... Zato postoji i više sredstva za čišćenje. Fleksibilnost i funkcija prirodne gume, kaučuka, održava se drugačije od nekih umjetnih, manje zahtjevnih materijala. 

Sredstva za čišćenje joga prostirke

Dva prilično univerzalna sredstva za čišćenje joga prostirke su: ReYoga Reclean i Manduka Mat Wash (Citrus, Gingergrass, odnosno doza za putovanja 59 ml s mirisom lavande), sredstvo za čišćenje joga prostirke. Oboje je namijenjeno za sve vrste joga prostirki. Najbolje je da sredstvo za čišćenje poprskate na nježnu krpu, mekanu spužvicu i s njom očistite mrlje na vašoj joga prostirki. ReYoga preporučuje brisanje joga prostirki mokrom krpom. Kod tvrdokornih mrlja kratko pustite da sredstvo za čišćenje djeluje izravno na joga prostirci. Za studio je prikladno da si u raspršivač izmiješamo spomenuto sredstvo za čišćenje i vodu, te s time raspršimo cijelu joga prostirku nakon vježbanja, a zatim još obrišemo mokrom krpom. Nakon gotovog čišćenja, vrlo je važno da joga prostirku dobro osušimo prije nego je savinemo.

Čistilo za joga blazine - podloge

Čistilo za joga blazine - podloge

Joga prostirke od prirodne gume, kaučuka

Joga prostirke izrađene od prirodne gume, kaučuka, trebaju posebnu njegu. Guma je prirodni materijal, "živi" materijal. Vanjski čimbenici još više utječu na takve joga prostirke. Zato je briga o njima još važnija. Preporučujemo Manduka Sredstvo za čišćenje joga prostirke od prirodne gume (Lemongrass). Ovim sredstvom za čišćenje ne samo što očistimo joga prostirku, već se pobrinemo i za fleksibilnost kaučuka i dobro prianjanje. Takva njega uvelike produžava životni vijek joga prostirke. Proces čišćenja sličan je kao kod univerzalnih sredstvi za čišćenje, a o tome smo već pisali malo višlje.

Joga prostirke s otvorenim stanicama

Joga prostirke s otvorenim stanicama trebaju još veću brigu o čistoći. Takve prostirke su poput spužvi koje usisavaju svu nečistoću s njihove površine prema unutrašnjosti. Za "dubinsko" čišćenje vam preporučujemo Manduka Deep Cleanser sredstvo za čišćenje joga prostirke. Sredstvo za čišćenje čisti i obnavlja joga prostirku te pruža „besprijekornu“ podlogu i odlično prianjanje.

 

Sredstvo za čišćenje pomiješajte s vodom kako biste dobili vodenu kupelj za svoju joga prostirku. Potopite joga prostirku u pripremljenu kupku na 5-10 min. Okrenite je nekoliko puta. Tvrdokorne mrlje nježno trljajte s krpom ili mekom spužvicom. Zatim isperite joga prostirku sa svježom vodom. Ovdje je još važnije da joga prostirku stvarno dobro posušimo jer je joga prostirka upila vodu i zaista je mokra i iznutra. Sušite je najmanje 24 sata.

Za brzo, svakodnevno čišćenje preporučujemo Manduka Everyday Cleanser sredstvo za čišćenje joga prostirke. Ugodna pjena brzo čisti mrlje i joga prostirki daje svježinu. Proces čišćenja sličan je kao kod univerzalnih sredstvi za čišćenje.

Čistilo za joga blazine - podloge

Želite znati više o čišćenju prostirki pojedinih marki?

Kako prati / čistiti prAna joga prostirku?

Ako vam je podloga za jogu malo prljava, možete je očistiti vrlo brzo i jednostavno. Sami napravite sredstvo za čišćenje od dvije šalice vode i četiri kapi blagog deterdženta za ručno pranje posuđa. Najlakše će biti ako tu tekućinu ulijete u raspršivač i poprskate je (posprejate) po cijeloj površini joga prostirke. Veće mrlje nježno obrišite spužvicom ili ručnikom (s nečim nježnim). Zatim samo dobro isperite vašu joga prostirku s mlakom vodom i posušite je. Posušite je u toplom prostoru, nesavijenu. Nikako je nemojte stavljati na radijator, odnosno na direktni izvor topline. Također, izbjegavajte izravnu sunčevu svjetlost.

prAna joga podloge - Čiščenje kako?

prAna joga podloge - Čišćenje kako?

Ako vam je prostirka za jogu jako prljava, napravite kupku za nju. U toploj vodi pomiješajte blagi deterdžent za ručno pranje posuđa i u toj kupki potopite vašu joga prostirku na 15 do 30 minuta. Zatim veće mrlje nježno obrišite spužvicom ili krpicom te joga prostirku isperite s puno mlake vode. Osušite je u toplom prostoru, neotkrivenu.

prAna joga podloge - Čiščenje kako?

Kako prati / čistiti Manduka joga podlogu?

Manduka za svaku vrstu joga prostirke daje detaljnije savjete o tome kako se treba brinuti za svoje joga prostirke, što također možete vidjeti na našoj web stranici kod pojedinih proizvoda. Što se tiče joga prostirki izrađenih od umjetnih materijala, kažu: Važno je da je uvijek okrenete s vanjske strane prema van, kako biste spriječili iskrivljenje joga prostirke. Prostirku ne izlažite izravnoj sunčevoj svjetlosti, ne ostavljajte je u vrućem i suhom prostoru, ne ostavljajte je u autu na suncu (to se odnosi na sve joga prostirke). Nakon vježbanja joge, kad je joga prostirka mokra i vlažna od znoja ili vode, prostirku obavezno posušite prije nego što je savinete. Prostirku rasprostrite na pod ili je objesite da se potpuno osuši, a zatim je savinite.

Manduka joga podloge - čišćenje

ProLite i Pro joga prostirke očistite hladnom vodom i nježnim, neagresivnim deterdžentom. Još bolje, upotrijebite sredstvo za čišćenje joga prostirke. Tada je morate obavezno dobro posušiti. Manduka ProLite i Pro joga prostirku nikad ne perite u perilici, ne tuširajte je i ne usisavajte. Povremeno se preporučuje čišćenje s morskom soli (pogledajte postupak u donjem videu).

Manduka joga prostirke

Što se tiče joga prostirki izrađenih od prirodne gume, kaučuka, kažu: Manduka joga prostirke iz linije EKO, koje su izrađene od prirodne gume, imaju blagi miris po gumi. Kaučuk, prirodna guma je prirodni materijal i nije otporan na UV zrake, tj. osjetljiv je na sunčevu svjetlost. Također, guma stari, postaje nefleksibilna ako je ne koristimo. Prirodna guma može dobiti nijanse mrlja zbog utjecaja svjetlosti. Manduka joga prostirke iz EKO linije, od prirodne gume, uvijek se trebaju okretati s vanjske strane prema van – tako spriječavamo savijanje joga prostirke.

Ne izlažite prostirke izravnoj sunčevoj svjetlosti, ne ostavljajte ih u vrućem i suhom prostoru, ne ostavljajte ih u autu na suncu (to se odnosi na sve joga prostirke). Nakon prakticiranja joge, kad je joga prostirka mokra i vlažna od znoja ili vode, prostirku obavezno posušite prije nego što je savinete. Manduka joga prostirku rasprostrite po podu ili je objesite da se potpuno osuši, a zatim je savinite.

Čišćenje - Manduka joga prostirke iz serije Eko očistite hladnom vodom i nježnim, neagresivnim deterdžentom. Biti će još bolje ako upotrijebite sredstvo za čišćenje joga prostirke od kaučuka. Zatim je morate obavezno dobro posušiti.

Manduka Eko joga prostirke nikad ne perite u perilici rublja, ne tuširajte ih i ne usisavajte.

Joga podloga Manduka

Kako prati / čistiti ReYoga joga prostirku?

ReYoga joga prostirke izrađene od TPE materijala čistimo i održavamo kao što smo već opisali u gornjem tekstu, o održavanju prAna joga prostirki. Joga prostirke izrađene od prirodne gume, kaučuka, imaju sljedeća uputstva: kaučuk, prirodna guma je prirodni materijal i nije otporan na UV zrake, tj. osjetljiv je na sunčevu svjetlost. Guma također stari, postaje nefleksibilna kada se ne koristi. Za skladištenje se preporučuje da se prostirka savine (zarola) i stavi uspravno u suh, tamniji prostor.

 

Zbog utjecaja svjetlosti, prirodna guma može dobiti svjetlije nijanse mrlja, čak i bijele mrlje. To je prirodno s ovakvom vrstom materijala. Da biste se riješili mrlja, joga prostirku samo treba oprati. Za čišćenje se preporučuje mokra krpa. Reyoga joga prostirke od kaučuka možete oprati hladnom vodom i nježnim, neagresivnim deterdžentom. Još će bolje biti ako koristite sredstvo za čišćenje ReClean. Prostirku dobro posušite, ali ne na suncu ili u blizini izvora topline.

ReYoga joga podloga od prirodne plute - čišćenje

ReYoga ima veliku posebnost: joga prostirka od prirodne plute, koja zahtijeva malo drugačiju brigu.

Održavanje: Pluta je vrlo izdržljiv i otporan materijal. Zato će vaša ReYoga Feel Cork joga prostirka trajati jako dugo uz minimalnu njegu i održavanje.

Važno je da je uvijek savinete s vanjske strane prema van (da je pluta na vanjskoj strani) – tako ćete spriječiti puknuće plute i ukrivljenje joga prostirke. Prostirku ne izlažite izravnoj sunčevoj svjetlosti, ne ostavljajte ju u vrućem i suhom mjestu, ne ostavljajte je u autu na suncu (to se odnosi na sve joga prostirke). Nakon vježbe joge, kad je joga prostirka mokra i vlažna od znoja ili vode, prostirku obavezno posušite prije nego što je zarolate. Prostirku rasprostrite na pod ili je objesite da se potpuno posuši, a zatim je zarolajte.

Čišćenje - pluta je prirodni materijal i ima antibakterijska i antimikrobna svojstva. U slučaju vrlo česte uporabe preporučuje se redovito čišćenje (jednom tjedno). Očistite prostirku hladnom vodom i nježnim, neagresivnim deterdžentom. Biti će još bolje ako koristite sredstvo za čišćenje ReClean. Tada je obavezno morate dobro posušiti.

Na nekim dijelovima pluta može potamniti, odnosno dobiti tamnije mrlje. Moguće je da takve tamne mrlje neće biti moguće ukloniti. To je potpuno prirodno jer naša koža znojenjem ostavlja razne tvari na površini, a koje mogu obojati prirodni materijal. Obojenost prostirke mogu uzrokovati i kreme, ulja, losioni koje koristimo na koži. A funkcija prostirke ostaje nepromijenjena!

Ako je naša plutasta joga prostirka zaista prljava, na neko vrijeme je možemo uroniti u hladnu vodu kojoj smo dodali nježni, neagresivni deterdžent i lagano ga utrljati nježnom spužvicom ili krpom. Zatim temeljito isperemo sapun i dobro posušimo.