ŠTO JE JOGA? KAKO ZAPOČETI S JOGOM?

Opinel

Kupujte po
Prikaži kao

17 proizvoda

Filteri
 • Mjesto
 • Ime proizvoda
 • Cijena
Mjesto
 1. Džepni nož Opinel Stainless Steel
  Cijena 10,88 EUR Standardna cijena 12,09 EUR
 2. Džepni nož Opinel Olive Stainless steel
  Cijena 16,56 EUR Standardna cijena 18,39 EUR
 3. Nož za mazanje Opinel Spreader N°117
  Cijena 7,84 EUR Standardna cijena 8,71 EUR
36
 • 36
 • Sve
po stranici

Džepni noževi Opinel

Džepni noževi Opinel popularni su francuski noževi koji se široko koriste za aktivnosti na otvorenom kao što su kampiranje, planinarenje, ribolov ili za svakodnevnu upotrebu u kućanstvu. Opinel noževi poznati su po svojoj jednostavnosti i funkcionalnosti te elegantnom, klasičnom dizajnu.

Opinel noževi izrađeni su od visokokvalitetnog čelika koji osigurava dugotrajnu oštrinu noža i otpornost na koroziju. Oštrica noža se lako otvara i zatvara uz pomoć karakteristične kopče koja se nalazi na dršci noža. Drška je izrađena od bukovog drva, što osigurava udoban i siguran zahvat.

Opinel noževi dolaze u različitim veličinama, od malih noževa koji lako stanu u džep do većih noževa koji su prikladni za kampiranje i druge aktivnosti na otvorenom. Neki modeli imaju dodatne značajke kao što je nazubljena oštrica za lakše rezanje vlaknastih materijala ili otvarač za boce.

Opinel noževi su praktični i pouzdani noževi koji su popularni među ljubiteljima prirode, ali i svima koji traže kvalitetan nož za svakodnevnu upotrebu.

Opinel noževi - jednostavni, robusni, pouzdani

Priča o Opinelu seže u 1800. godinu. Victor-Amédée Opinel bio je torbar. Putujući zemljom, naučio je kovati čavle. Tako je otvorio kovačnicu u Gevoudazu, zaseoku u Albiez-le-Vieuxu, blizu Saint-Jean-de-Mauriennea. S njim je kasnije radio i njegov sin Danijel koji je kasnije preuzeo radionicu. Daniel je postao iznimno priznati kovač. Težaci iz bliže i dalje okoline jako su ga cijenili i od njega kupovali srpove, kose i slične kovačke proizvode.

Godine 1872. rođen je Joseph Opinel, najstariji sin Daniela Opinela. Kad je 1890. napunio 18 godina, već je radio u obiteljskoj radionici. Josip je imao izuzetnu strast prema inovacijama, novim tehnologijama. Isprva je napravio vlastiti fotoaparat i postao lokalni fotograf na vjenčanjima i događanjima. Proveo je vrijeme usavršavajući dizajn i izradu malog džepnog nožića: rodio se Opinel!

Joseph Opinel je imao ideju izraditi svoj nož u različitim veličinama koje bi odgovarale različitim veličinama ruku ili različitim zadacima. Tako je 1897. razvio 12 različitih veličina, označenih brojevima od 1 do 12. Najmanji nož, nazvan No. 1, uključivao je prsten kako bi se mogao pričvrstiti na lančić džepnog sata. Njegova proizvodnja, kao i proizvodnja No. 11, ukinuta je 1935. ali su druge veličine ostale.

Danas je najmanji Opinel No. 2 s duljinom oštrice od 3,5 cm. Najveći nož je No. 13, s dužinom oštrice od 22 cm.

Potražnja je rasla i očeva je kovačnica ubrzo postala premala. Tako je 1901. izgradio svoju prvu tvornicu. Bila je to vrlo moderna tvornica za ono vrijeme. Prvi u selu je dobio struju!

Do 1915. godine učinjeni su neki važni koraci. Na primjer, Opinel je dobio svoj logo, kakav je i danas. 1915. godine, tijekom rata, Joseph je shvatio da neće moći proširiti svoje poduzeće ako ostane u svom selu Gevoudaz. Stoga je malo istraživao i odlučio se preseliti u Chambéry. Ponajviše zbog logistike jer je tu bila željeznička pruga, a cestovna mreža je bila puno razvijenija. Tako su preselili proizvodnju. Za seljenje su koristili mazge i volove da se presele u Saint-Jean-de-Maurienne, a odatle vlakom. 1917. godine započeo je veliki komercijalni razvoj Opinela.

Već 1926. godine zadesila ih je velika nesreća. Tvornica je potpuno izgorjela. Peć za grijanje radionica, koja je radila na otpadne sječke nastale u proizvodnji, izazvala je veliki požar. No, obitelj Opinel nije odustajala. Na istom mjestu izgradila je novu modernu tvornicu.

Tvornica je radila do 2014. godine, a zatim je preseljena samo nekoliko kilometara dalje, gdje je bilo na raspolaganju više prostora. Opinel zgrade na 508 boulevard Henry Bordeaux u Chambéryju sada pokrivaju površinu od 5000 m².

Jeste li znali?

Opinel nož popularan je svakodnevni predmet koji je svojom estetikom i funkcionalnošću osvojio generacije korisnika. Ostao je nepromijenjen više od jednog stoljeća! S dizajnom koji je jedan od najuspješnijih svih vremena. Kao rezultat toga, Opinel je 1985. godine prepoznat od strane Victoria and Albert Museuma kao jedan od 100 najbolje dizajniranih predmeta na svijetu, uz Porsche 911 i Rolex sat.

Godine 2006., u prekrasnoj trodijelnoj kolekciji "Phaidon Design Classics", žiri međunarodnih dizajnera prepoznao je džepni nožić Opinel kao jedan od 999 najuspješnijih modela svih vremena.

Godine 2010., za proslavu 150. godišnjice uključivanja regije Savoie u Francusku, Opinel je objavio kuharicu “La cuisine à l'Opinel” (Kuhanje s Opinelom). Ovo je pravo putovanje u regiju Opinel s portretima i receptima 25 kuhara s Michelinovim zvjezdicama iz pokrajina Savoie, Haute-Savoie, Piedmont i regije Nice, uključujući zanimljive anegdote o povijesti savojske gastronomije, koje je napisala Annie Victor i ilustrirala fotografijama Anthonyja Cottarela. Knjiga je osvojila prvu nagradu na Gourmand World Cookbook Awards 2009. u kategoriji Najbolja korporativna knjiga u Francuskoj.


Kako nabrusiti nož

Opinel oštrice poznate su po svojoj iznimnoj snazi ​​rezanja. Kako biste zaštitili ovu kvalitetu rezanja, važno je redovito brusiti oštricu kada je tupa. I da spriječite prijevremeno oštećenje oštrice.

Rezanje hrane vašim OPINEL nožem

Kako biste očuvali i zaštitili kvalitetu vaše oštrice, ne preporuča se rezanje na tvrdim površinama (staklo, mramor, keramika itd.). Za rezanje koristite mekše površine, poput drvene ili plastične daske za rezanje hrane.

Što učiniti u slučaju mrlja od oksidacije (hrđe/korozije) na karbonskim oštricama?

Obrišite oštricu stražnjom stranom spužvice za pranje posuđa, zatim operite oštricu vlažnom, toplom spužvom i deterdžentom. Obrišite oštricu suhom i mekom kuhinjskom krpom. Na kraju oštricu namažite uljem za kuhanje. Preporučujemo da Opinel nož čuvate na suhom mjestu sa zatvorenom oštricom.

Više o francuskim noževima Opinel

© 2024 JogaLine & Samana | Sva prava pridržana