Kako izabrati pravi bolster za jogu?

Materijali i tekstilna vlakna - Kakvu odjeću nosimo?

Odabiremo li odjeću izrađenu od "sigurnih" materijala i na održiv način?

Jeste li znali da je tekstilna industrija među tri najveće industrije na svijetu? I da je druga na svijetu po opsegu zagađivanja okoliša i posljedično nas, ljudi?

Uz široku ponudu tekstilne industrije i intenzivno oglašavanje koje nas poziva na kupnju nove odjeće i modnih dodataka, izazov je biti „razborit“ u modernom načinu životu i razmišljati na održiv način prilikom potrošnje. Unatoč tome neka odluka o komadu odjeće ili obuće bude temeljena na sigurnosti, udobnosti i održivosti. Na kraju krajeva, svaki je naš korak prema održivosti važan - za nas, naše potomke i naš planet.

Tekstilna je industrija doživjela mnoge promjene u posljednja 2 desetljeća. Brzi rast tvrtki s tzv. brzom modom ponudila je jeftinije komade odjeće, dodataka i obuće od nekvalitetnih materijala koji su svima dostupni, te modne i stilske trendove koji se brzo mijenjaju. Danas nosimo široke hlače, sutra uske. Jučer su bile „in“ modne pastelne boje, danas jake fluorescentne. Takva odjeća obično ne izdrži duže od godinu dana zbog loše kvalitete, tako da njezini ostaci uskoro lutaju po smeću, a odatle odlaze na odlagališta otpada. (izvor: Odgovorno.hr). Gdje je tu odgovornost nas i industrije koja vrijedi više od 31 milijardu eura?

Tome naravno doprinosi utjecaj suvremenih tehnologija; od internetske kupovine do društvenih mreža koje koriste video i foto sadržaje kako bi diktirale "tempo" mode. Sve je to u potpunosti promijenilo iskustvo odijevanja i kupovine.

S druge strane, praćenje brze potrošnje, iskorištavanja radnika u tekstilnoj industriji i negativni utjecaj na ljude i okoliš potaknulo je neke tvrtke i pojedince da počnu tražiti inovativna i održiva rješenja u dizajnu odjeće - od sirovina do proizvoda i transportne rute.

Ugledali su se u 'povijest'; u upotrebu primarnih izvora sirovina (npr. konoplja, lan) i suočili se sa sadašnjošću – s tonama otpadnih proizvoda, otpada... čime se je ubrzala industrija ponovne upotrebe sirovina (npr. boce, perje, poliester).

Pogled u budućnost je otišao korak dalje, u stvaranje inovativnih, prirodnih i ekološki prihvatljivih materijala - biljnih vlakana (npr. ananasova koža - Piñatex® od lišća ananasa, šećerne trske, stabljike hmelja, kvinoje, vlakana od raznih trava).

Povećavanjem upotrebe prirodno obnovljivih izvora i smanjenjem upotrebe štetnih umjetnih vlakana, mogli bismo pratiti zahtjeve održivog razvoja i nove bio tekstilne industrije, koja udružuje poljoprivredu, biogoriva i biotehnologiju.

Budući da je naša misija ponuditi kvalitetne i održive proizvode iza kojih stoje brižne tvrtke, u nastavku možete pronaći vodič za materijale i vlakna od kojih je oblikovana odjeća i dodaci iz naše ponude. Materijali su pažljivo i odgovorno odabrani. Prednost imaju ekološki certificirani, biorazgradivi i reciklirani materijali koji su izrađeni bez okrutnosti prema životinjama. Proizvođači teže održavanju čistog okoliša i smanjenju količine otpada te ponovnoj upotrebi plastike, puha, poliestera, pamuka, vune. Odgovorno postupaju s ambalažom (uporaba recikliranih materijala s minimalno plastike) i transportnim putevima. Vjerujemo da je osvještavanje i informiranje prvi / važan korak prema pozitivnoj promjeni.

Vodič za materijale i tekstilna vlakna

Najdužu tradiciju imaju prirodna vlakna koja dobivamo u prirodi, kako u biljnom, tako i u životinjskom svijetu. Krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina pojavila su se nova sintetička vlakna s potpuno drugačijim svojstvima.

Prema izvoru razlikujemo:

 1. sintetička vlakna
 • celulozna: viskoza, modal, liocel, bakrena vlakna, acetat i triacetat
 • sintetizirana: poliester, poliamid, akril, polivinil klorid, polipropilen, poliuretan-elastan

2. prirodna vlakna

 • biljna: pamuk, lan, konoplja, juta, ramija, kokos
 • životinjska: ovčja vuna, životinjska dlaka - kozja, zečja, svila

Prirodna vlakna

Prirodna vlakna su sva vlakna dobivena u prirodi; životinjskog ili biljnog podrijetla.

Pamuk

Pamuk je najpopularnija tkanina na svijetu. Uzgaja se iz sjemenki pamuka. Najviše se uzgaja u Indiji. Ima mnoštvo izvrsnih svojstava. Pamučna odjeća ugodna je za nošenje, lagana je, prozračna, mekana i ugodna na dodir. Pamuk dobro upija vlagu (do 21% svoje težine), ali ne nudi visoku toplinsku zaštitu. Čvrstoća pamučnih niti je velika, u vlažnom stanju se još poveća. Pamuk podnosi visoke temperature tako da se može prati, sušiti i glačati na visokim temperaturama. Pamuk se često miješa s drugim sastojcima - npr. elastan, lan, poliester za stjecanje dodatnih svojstava - elastičnost, manje gužvanja...

Zbog velike potrošnje širom svijeta, uzgajivači pamuka prekomjerno koriste pesticide, umjetna sredstva za postizanje najbržeg mogućeg rasta. Takva proizvodnja zagađuje tlo, okoliš, negativno utječe na zdravlje radnika i nas koji nosimo takvu odjeću - alergije, hormonalni poremećaji...

Zbog primjetnog negativnog utjecaja, neki su se vratili prirodnoj proizvodnji pamuka; tj. organski ili ekološki pamuk. Razlike su ogromne; vlakna su čišća, ne oštećuju se tijekom berbe (ručna berba), koristi se malo vode, koristi se čisto sjeme (a ne GMO kao kod običnog pamuka), mijenja se tlo za sadnju i korovi se ne uklanjaju kemijskim spojevima već mehanički. U fazi proizvodnje ne koriste se kemikalije, teški metali i boje s klorom, već se koriste vodene boje. Organski pamuk je mekši, udobniji, hipoalergeni i dulje traje. Čitav proizvodni lanac siguran je za poljoprivrednike i okoliš te čuva prirodni ekosustav.

Organski pamuk
Muska majica konoplja

Reciklirani pamuk

Odbačeni pamučni odjevni predmeti i ostaci pri proizvodnji, mogu se reciklirati i ponovno iskoristiti za novu tkaninu. Prednost je ekonomičnost i manje opterećenje okoliša - proizvode više nije potrebno bojiti i kemijski obrađivati. Nažalost, vlakna se mogu samo 1x reciklirati.

Kapok

Kapok je drvo i vlakno. Znamo ga pod imenom svileni pamuk ili java pamuk. Stablo kapok je moćno drvo, naraste do 60 m visine i ima široku krošnju, velike grane i također velike bodlje. Voštana prevlaka kapok vlakana odbija vodu. Čak i nakon pranja, vraća se u svoj izvorni oblik i ne slijepi se u grudice. Otporan je na plijesan. Kapok je prirodno biorazgradivo vlakno. Često se koristi za punjenje mekanih, plišanih igračaka ili jastuka za meditaciju.

Meditacija
Bolster za jogu

Konoplja

Konoplja je jednostavna i trajna biljka za proizvodnju. Može rasti praktički bilo gdje u svijetu. Za rast treba vrlo malo vode i nisu joj potrebni pesticidi. Otporna je na toplinu, plijesan, štetnike, svjetlost i truljenje. Konoplja je svestrana za upotrebu - tekstil, užad, građevinski materijali, hrana, kozmetika...

Konopljina tkanina je mekša, toplija, vodonepropusnija i postojanija od pamuka. Tkanina snažno upija znoj i druge tekućine te ih izuzetno dobro odvaja od tijela. Vrlo je otporna na temperaturu. Zbog visoke razine kisika u tkanini, spriječeno je stvaranje anaerobnih bakterija.

Konopljina tkanina također koristi manje kemikalija za proizvodnju. Industrijska uporaba konoplje u Kini datira i do prije 10 000 godina. Zagrijavanjem i stiskanjem konopljinih vlakana može se lako stvoriti građevinski materijal koji premašuje drvo po snazi, kvaliteti i troškovima.

Konoplja se odlično miješa i s drugim materijalima; npr. s organski uzgojenim pamukom, recikliranim poliesterom, elastanom, stvarajući tkaninu koja se lako održava, bez gužvanja, poput većine prirodnih materijala (lana). prAna to redovito prakticira!

Hlace

Lan

100% prirodno biljno vlakno s dugom tradicijom. Kaže se da je u upotrebi već oko 35 000 godina i da je bio prvak prije pamuka. Uzgoj biljke lana zahtijeva malo vode i ima niski utjecaj na okoliš. Lanena tkanina je biorazgradiva i može se reciklirati.

Vlakno je kruto i nefleksibilno, zbog čega se blago karakteristično nabora i tako stvara jedinstveni izgled. Lanena odjeća ugodna je za nošenje, mekana na dodir, ali istodobno izuzetno izdržljiva.  Lijepog je sjaja. Izvrsna tkanina za ljetne dane jer ugodno hladi, brzo upija znoj ili vlagu i brzo je odvaja. Antibakterijska je i ne izaziva alergije. S pranjem, lan postaje sve mekši i ugodniji za nošenje.

Vuna

Prirodno vlakno dobiveno rezanjem i češljanjem životinjske dlake, pri čemu se najčešće koristi dlaka ovaca, zatim koza, zečeva, lama, alpaka itd. Vunena vlakna su najbolji toplinski izolator i izvrsna su u hladnoći i vrućini. Zbog lanolina - prirodne masti, vuna ne upija mirise i prljavštinu nego ih zadržava na površini. Vunena vlakna dobro upijaju vlagu i nemamo mokar osjećaj na koži.

Vunena vlakna su fleksibilna, elastična, tako da je vuna mekana, topla i udobna ili robusna i izdržljiva. Vunena vlakna su nezapaljiva, no imaju lošu otpornost na UV zrake i insekte - npr. moljce. Potrebna je veća pažnja prilikom pranja i održavanja vunenih proizvoda.

Vuna dobiva ime prema vrsti ovce ili životinje, poput merino vune ili moher, koje su detaljnije predstavljene u nastavku.

Merino vuna

Merino ovce, koje daju vrhunsku dlaku, žive na ogromnim pašnjacima u Australiji, Novom Zelandu i Argentini. Idealna klima za vrhunsku kvalitetu. Zbog naglih promjena temperature i planina u kojima ovce žive, priroda ih je opremila idealnim ogrtačem. Merino vlakna su fina, mekana, izuzetno upijajuća, ali i dalje ostavljaju osjećaj suhoće na koži. Prirodna svojstva termoregulacije merino vune nude svestranu upotrebu odjeće u hladnim i vrućim danima. Znojno donje rublje neće ostavljati neugodan miris i takvo se može nositi nekoliko dana zaredom, što je posebno dobrodošlo na putovanjima, planinarenju... Merino vlakna su nezapaljiva, a ujedno su i prirodna zaštita od UV zraka. Za razliku od obične vune, ne pika, ne uzrokuje svrbež i izvrsna je kao prvi sloj, izravno na koži.

Sportske carape moher
Nerino majica

Moher

Moher (mohair) je prirodno luksuzno vlakno koje daje angorska koza - izvorno potječe iz Turske, kasnije je svoje mjesto pronašla i u Južnoj Africi i Americi. Dlaka angorske koze vrlo je meka, duga i svilenkasta i poznata po svom sjaju. Iako dlaka angorske koze ima ljuske poput običnih vunenih vlakana, one nisu u potpunosti razvijene. Kao rezultat toga, ne može se filcati pa su ta vlakna trajnija, antibakterijska, rastezljiva, više izolirajuća... To je najtrajnije životinjsko vlakno - fleksibilno je i nije kruto, a može se savijati i uvijati bez oštećenja. Obično ih miješaju s drugim prirodnim ili sintetičkim vlaknima. Izvrsno za finu odjeću i zahtjevniju uporabu - npr. čarape.

Guščje ili pačje perje

100% prirodni materijal s izvrsnim izolacijskim svojstvima. Oduvijek je bio popularan za punjenje pokrivača, jastuka i zimske odjeće. Lagano i meko perje nude udobnost pri upotrebi. Zbog popularnosti i rastuće potražnje te nedostatka materijala zbog ptičje gripe, perje je doseglo više cijene i posljedično povećalo eksploataciju životinja - katastrofalni uvjeti za uzgoj, prisilno hranjenje, čupanje živih životinja, pokolji...

Alternativa takvom perju je reciklirano perje; ponovna upotreba perja od korištene odjeće itd., koje dobiva novu upotrebljivost, a uz to pruža izvrsno gnojivo! Perje sadrži visoku vrijednost organskog dušika (osnovni građevni materijal biljnih tkiva), pa se oštećeno perje prerađuje u učinkovito organsko gnojivo.

Video prikaz recikliranja perja u Lafumi

Umjetna vlakna

Umjetna vlakna se ugrubo dijele na vlakna dobivena od sintetičkih polimera i na vlakna dobivena od celuloze. Kao odgovor na opterećenost okoliša pojavljuju se i nova, održiva vlakna - tencel, reciklirana vlakna...

Sintetička vlakna

Sintetička vlakna imaju strukturu sličnu prirodnim vlaknima, ali se ponešto razlikuju u svojstvima. Njihova je glavna prednost u tome što se gotovo ne gužvaju, ne skupljaju i vrlo su jednostavni za održavanje. Nažalost, često su impregnirani kemikalijama koje mogu nadražiti kožu i slabo dišu.

Poliester

Poliester je umjetno vlakno izrađeno od ugljena, vode, nafte i ulja. Godišnje se proizvede 63 milijuna tona poliestera. A čak 49% svih umjetnih vlakana čini poliester. Poliester se najviše koristi u tekstilnoj industriji i zauzima najviše mjesto među sintetičkim vlaknima. Vlakna su tvrda i vrlo fleksibilna, tako da se skoro ne gužvaju. Apsorpcija je vrlo niska, što rezultira dobrim odvođenjem vlage, brzim sušenjem i statičkim materijalom. U usporedbi s prirodnim vlaknima, poliester slabo diše, ali ima prednost što ne pušta mucice. Poliesterska vlakna su najotpornija umjetna vlakna - i kemijski i termički, protiv UV svjetla i protiv mikroorganizama. Miješamo ih s pamukom, vunom, viskoznim i drugim ostalim vlaknima i tako proširujemo opseg njegove primjene. (izvor: Svijet metraže)

Reciklirani poliester

Tekstil od umjetnih vlakana može do neke mjere biti još manje štetan za okoliš - npr. koristi se manje vode kao kod pamuka, pri održavanju se koristi manje energije. Najveći problem ovih tkanina je mikroplastika. Mikroplastika se izlučuje u okoliš već u fazi proizvodnje tkanina, a još više u fazi njege odjeće. Jedna puna perilica rublja od poliesterskih tkanina u ciklusu pranja eliminira 700 tisuća mikrovlakana, to su vlakna koja se ljušte s odjeće. Mikroplastika opterećuje okoliš; znanstvenici procjenjuju da je između 1950. i 2016. godine u okoliš procurilo 5,6 milijuna tona sintetičkih mikrovlakana (oceana, mora, suhi okoliš i odlagališta) (izvor: Biom)

Korak prema manjem opterećenju okoliša je ponovna upotreba ili recikliranje poliestera - od korištene odjeće, plastičnih boca, otpadne ambalaže. Svake se godine milijarda boca može pretvoriti u mikro granule, a zatim transformirati u nova vlakna. prAna u svojoj odjeći koristi REPREVE® vlakna koja su izrađena u skladu sa strogim načelima održivosti. Kad posegnete za recikliranim poliesterom, pozitivno utječete na upotrebu ograničenih resursa, okoliš i sebe.

Elastan

Također poznat kao Lycra ili Spandex poznat je po svojoj izuzetnoj elastičnosti (rastezljivosti). Elastan je vrlo čvrst i izdržljiv materijal, a može se iznova rastezati i vraćati u prvobitno stanje. Otporan je na tjelesna ulja, znojenje, losione i deterdžente. Popularan za miješanje s prirodnim vlaknima za maksimalnu udobnost, npr. kod sportske odjeće.

Celulozna vlakna

Umjetna vlakna od prirodnih sirovina dobivaju se od prirodne celuloze iz različitih vrsta drveta. Svojstvima su vrlo slična prirodnim vlaknima; upijaju, prozračna su i mekana.

Modal

Modal je vlakno dobiveno od drveta bukve ili hrasta (regenerirana celuloza). Proizvodni postupak je ekološki prihvatljiviji i 100% je biorazgradiv. To je izuzetno mekana, lagana i fleksibilna tkanina, ugodna na koži i ne skuplja se tijekom pranja. Na tržištu se pojavljuju razne marke modala, od kojih je vodeći održivo usmjereni Lenzing iz Austrije (TENCEL ™ Modal). Zbog svojih ugodnih i održivih svojstava, zasigurno je tkanina sadašnjosti i budućnosti.

Liocel

Lyocell ili liocell je regenerirano celulozno vlakno od različitih vrsta drveta - breze, hrasta i eukaliptusa. Proces proizvodnje uključuje nanotehnologiju i čak je ekološki prihvatljiviji od npr. viskoze, modala, ali je i skuplji. 100% je biorazgradiv. Svojstvima je sličan svili; mekan je, lagan, dobro diše, dobro upija vlagu, antibakterijski je. TENCEL ™ Lyocell također dolazi od Lenzinga.

 

Pionirka među posebnim alternativnim tekstilnim materijalima zasigurno je prAna, koja od samog početka živi održivu i ekološku priču. U nastavku donosimo neke od njezinih materijala.

Chakara

prAnina najviše tehnička roba. Proizvodi izrađeni od Chakara materijala nude tijelu, mišićima puno kompresije, "potpore", a time i vizualno puno ljepši oblik tijela. Chakara materijal je izuzetno mekan, ugodan na dodir i savršeno uklanja vlagu (znoj) u dodiru s kožom. Izuzetno je izdržljiv i zadržava svoj izvorni izgled čak i nakon mnogih pranja. (88% Supplex (poliamid) *, 12% Lycra (elastan))

** INVISTA SUPPLEX ® je tkanina, materijal koji korisniku nudi osjećaj pamuka s prednostima napredne tehnologije umjetnih vlakana. Prirodna tekstura pamuka i estetika čine tkaninu korisnom u širokom izboru odjeće. Pamučna odjeća obično se gužva, skupi i često boja izblijedi. Znanstvenici INVISTA-e željeli su korisnicima ponuditi prednosti, kvalitetu pamuka bez loših svojstava. Tako su razvili SUPPLEX - tkaninu koja kombinira tradicionalne kvalitete, prednosti pamuka i naprednu tehnologiju izrade umjetnih vlakana. Supplex tkanina na dodir je poput pamuka, ali savršeno diše, odvodi znoj, brzo se suši i zadržava oblik i boju.

Slogan za Supplex glasi: "Nećete vjerovati da to nije pamuk!" (eng.: »You won't believe it's not cotton«).

Nevaeh

Što znači ako čitamo naziv materijala Nevaeh unatrag? Heaven (nebo / raj) – za to postoji razlog! Božanstveno meka, udobna tkanina za prvi sloj na koži. Posebna mješavina umjetnih vlakana i elastana daje tijelu svu slobodu kretanja i udobnosti. Svakako je Nevaeh jedan od najpopularnijih materijala prAne. (87% poliester / 13% elastan / proizvedeno u SAD-u)

Veeda

Veeda materijal je vrlo mekan i udoban, izuzetno je rastezljiv. Materijal je vrlo ugodan, nježan u dodiru s kožom. Brzo se suši, savršeno odvodi vlagu (znoj) i pogodan je za sve sportske aktivnosti. (45% Spun reciklirani poliester / 45% Spun* poliester / 10% elastan / SAD).

Veeda materijal može se reciklirati - metodom recikliranja materijala se od starog proizvoda može napraviti novi materijal, a od njega novi proizvod.

Spun* poliester je 100% poliester; važno je da je tkanina, odnosno pređa utkana u nit od nekoliko tanjih niti, što znači da se konstrukcija niti sasvim razlikuje od uobičajene, nekako je „višeslojna”. To je bolje jer zasigurno takva tkanina traje dvostruko dulje od običnog poliestera, nije ju potrebno glačati, ne skuplja se, čak ni vrlo često pranje ne utječe na nju, boje su puno trajnije, tkanina izgleda ljepše, paro-propusnija je, tj. prozračnija i osjećaj na koži je ugodniji.

Micropoly

Ovaj materijal je vrlo mekan, tehnički savršen, brzosušeći. Izvrsno odvaja vlagu (znoj) i proizvodi od materijala Micropoly pogodni su za sve sportske aktivnosti. U dodiru s kožom su proizvodi toliko ugodni da su brzo postali vrlo popularni. (92% Micropoly (poliester) / 8% elastan / SAD)

Bliss

Ovo je jedan od najsvestranijih prAninih materijala. Proizvodi izrađeni od Bliss materijala pogodni su za bilo gdje, bilo kad i za bilo što. Tkanina se ne gužva, ugodna je i vrlo lagana, ima visoku zaštitu od sunca, od UV zraka, UPF * 40+! Rastezljiva je u dva smjera i na taj način nudi svu slobodu kretanja. Vodoodbojan je (DWR - Durable Water Repellent) i tako kapljice vode klize po površini i ne upijaju se, ali to ne znači da je vodonepropustan ili vodootporan. (94% najlon (poliamid) / 6% elastan)

UPF * (Ultra Violet Protection Factor): za zaštitu kože pobrine tkanina koja je dizajnirana da spriječi da štetne UV zrake dođu do kože. Za nas su problematični UVA (ubrzavaju starenje kože) i UVB (uzrokuju opekline) zrake i od njih se možemo zaštititi odjećom.

Stretch Zion

Materijal Stretch Zion je onaj materijal kod prAne u koji se ulaže najviše truda i koji je najteže proizvesti. Zbog toga su artikli toliko otporni da je to ujedno i njihova najgora osobina jer ih ne možemo uništiti.

Ovaj je materijal poznat po svojoj trajnosti i stvarno je gotovo neuništiv. Artikle od Stretch Zion možete nositi i nositi i samo traju... Tkanina se rasteže u 4 smjera i tako nudi svu slobodu kretanja. Vodoodbojan je (DWR - Durable Water Repellent) i tako kapljice vode klize po površini i ne upijaju se, ali to ne znači da je vodonepropustan ili vodootporan. (97% Nylon (poliamid) / 3% elastan)

Sutra

To je klasična prAnina tkanina izrađena od mješavine konoplje, rastezljive Lycre i recikliranih plastičnih boca. Mekana je, lagana i udobna tkanina, rastezljiva je i nudi svu slobodu kretanja. (53% konoplja / 44% reciklirani poliester / 3% Lycra)

Sutra materijal može se lako reciklirati - metodom recikliranja materijala od starog proizvoda može se izraditi novi materijal, a od njega novi proizvod.

 

Proizvodnja odjeće i certifikati

Zašto je dobro znati certifikate i oznake na odjeći?

Certifikati iz područja tekstila i tekstilne industrije (od sirovina do finalnog proizvoda) su potvrde o uspjehu proizvođača u poboljšanju materijala i proizvodnih procesa te u zaštiti zdravlja ljudi i okoliša. Certifikate izdaju vladine ili privatne organizacije koje moraju slijediti načelo neovisnosti. U slučaju tekstilnih proizvoda i njihovih proizvođača, možemo pratiti oznake certifikata koje su dobili - mogu biti tekstualni ili u obliku logotipa. Proizvođači se također mogu koristiti vlastitim oznakama za priopćavanje održivih, ekoloških načela ili kružnog načina rada (npr. LAFUMA; Low Impact label)

Certifikati naših brendova

GOTS CERTIFIKAT

GOTS (Global Organic Textile Standard) kombinira ekološke i socijalne zahtjeve od faze proizvodnje do konačnog proizvoda.

Npr. prirodna vlakna poput pamuka, konoplje itd., ekološka su ili organska samo ako se uzgajaju u prirodnom okruženju, a NE s sintetičkim derivatima. Proizvođači moraju ispunjavati najviše ekološke tekstilne standarde i uključivati sve korake od uzgoja biljaka do izrade tekstila. Uključuje odgovarajuće radne uvjete za zaposlenike u industriji, od poljskih radnika do tvorničkih radnika i poštenu plaću.

FAIR TRADE CERTIFIKAT

FAIR TRADE (Pravedna Trgovina) je alternativni pristup redovnoj trgovini. Temelji se na partnerstvu između proizvođača i potrošača.

Pravedna trgovina nudi proizvođačima bolju ponudu i poboljšane uvjete poslovanja. To im daje priliku da poboljšaju svoj život i planiraju svoju budućnost. Pravedna trgovina potrošačima nudi učinkovit način za smanjenje siromaštva. Proizvod koji ima Fair trade certifikat udovoljava standardima namijenjenim rješavanju neravnoteže moći u trgovinskim odnosima, nestabilnosti tržišta i nepravdi konvencionalne trgovine. Uključeni su pojedinci- npr. poljoprivrednici, zadruge, istovremeno proizvođači moraju dio svoje zarade uložiti u zajednicu – u obrazovanje, zdravstvo...

FSC CERTIFIKAT

FSC (Forest Stewardship Council) podržava odgovorno gospodarenje šumama širom svijeta.

Standard obuhvaća gospodarenje šumama provjerom zakonitosti, osiguravajući dugoročnu socijalnu i ekonomsku dobrobit šumskih radnika, lokalnih zajednica, poštujući prava autohtonih naroda, odgovarajuću zaštitu ugroženih područja i smanjenje utjecaja sječe na okoliš…

BLUESIGN

Bluesign® je vodeća organizacija za brigu o čistom okolišu, zdravlju ljudi, sistemu proizvodnje, upravljanju... Bluesign® standard znači da se kod svega; kod materijala, ukupne proizvodnje (uključujući potrošnju vode, energiju u proizvodnji…), tj. od prve niti do konačnog proizvoda, uzimaju u obzir strogi ekološki standardi, briga o okolišu i ljudima.

ÖKO-TEX

Öko-Tex je globalno udruženje za jedinstveni sustav testiranja i certificiranja tekstilnih sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda u svim fazama proizvodnje. Oni dodjeljuju razne standarde, a najpoznatiji je Made in Green i Standard 100. To je sustav ispitivanja štetnih i zabranjenih sastojaka (npr. kancerogenih boja) ili zakonske kontrole supstanci (npr. formaldehid, teški metali), tvari za koje je već dokazano da su štetni za zdravlje, ali nisu zakonom zabranjeni (npr. pesticidi, bojila koja izazivaju alergije) i drugi parametri koji uključuju sigurnosne mjere namijenjene zaštiti zdravlja (npr. pH). Tekstilni proizvodi mogu se certificirati u skladu sa Öko-Tex standardom 100 samo ako sve komponente udovoljavaju traženim kriterijima, bez iznimke. Testirani tekstilni proizvod ili dodatak se rasporedi jednoj od četiri Öko-Tex klase proizvoda, ovisno o namjeni predmeta. Što intenzivnije proizvod dolazi u kontakt s kožom, to mora ispunjavati strože ekološke zahtjeve.

FAIR LABOR ASSOCIATION

FLA je udruženje sveučilišta, organizacija civilnog društva i društveno odgovornih tvrtki posvećenih zaštiti radnika i njihovih prava širom svijeta. Oni se zalažu za poštenu i etičnu proizvodnju, sustavno i održivo rješavanje prava radnika, transparentnost cijelog proizvodnog lanca...

RESPONSIBLE DOWN STANDARD (RDS) osigurava da je perje dobiveno na etičan i održiv način.

RESPONSIBLE WOOL STANDARD (RWS) osigurava da su vunena vlakna dobivena na etičan i održiv način.

5 FREEDOMS OF ANIMAL WELFARE

Zagovaranje da se svim životinjama osigura 5 temeljnih sloboda za normalan život (hrana i voda, prostor, briga, odnos s poštovanjem, normalan razvoj).

THE RESPONSIBLE PACKAGING MOVEMENT (RPM)

Međunarodni pokret koji je pokrenula prAna s ciljem smanjenja plastike i druge ambalaže te korištenja učinkovitijih metoda pakiranja proizvoda. Njihovi su proizvodi u posebnom pakiranju od 2010. godine; proizvodi se pakiraju prema posebnom sustavu i omotavaju rafijom ili drugim održivim materijalima. Od 2010. smanjili su ambalažu za 20 milijuna plastičnih vrećica. Od kraja 2021. godine cilj je osigurati 100% pakiranje bez plastike – koristiti će zamotavanja rafijom i vrećice od VELA papira.

ISO standardi

ISO norme su međunarodne norme kvalitete poslovanja organizacija koji doprinose ekonomičnijoj i fleksibilnijoj organizaciji. ISO 9001 - norma upravljanja kvalitetom zasnovana na 8 principa (međusobni odnos s dobavljačima, kontinuirano poboljšanje, uključivanje ljudi), ISO 14001 - Sustav za učinkovito smanjenje utjecaja organizacije na okoliš. Normom ISO 14001 organizacije dokazuju svoju osviještenosti i odgovornost prema okolišu.

Svijet je tvoj izvor. Sačuvaj ga čistim.

 

Kako sam možeš doprinijeti zdravom i čistom okolišu? Odgovori dolaze sami!

 • Odgovorno ponašanje - od kupnje do upotrebe i otpada
 • Manje je više!
 • Kvaliteta u odnosu na količinu!
 • Podrži lokalna i održiva poduzeća!
 • Slijedi promjene, informiraj sebe i druge - i budi primjer!
 • Doniraj odjeću, obuću, proizvode!
 • Ekonomično rukuj vodom, pranjem, deterdžentima…
 • Odgovorno kupuj putem interneta - naruči samo onaj proizvod kojeg stvarno želiš i smanji opterećenost okoliša s transportom, ambalažom…
 • Slijedi i podrži organizacije, tvrtke i pojedince koji uistinu žive održivo i etično, a ne samo na papiru!

Pročitaj više

Pomagala za meditaciju

Udah i izdah. Ustvari si svoj zen kotiček. Kvalitetni i ekološki dodaci.

Pomagala za meditaciju

Pročitaj više

Mini vodič za stilove joge

Koji stil joge je zame? Pomozi si s mini vodičem kroz stilove joge.

Mini vodič za stilove joge

Pročitaj više

Kako odabrati joga prostirku?

Koja je prava?

Kako odabrati joga prostirku?

Pročitaj više

 

Kako izabrati joga prostirku

Na tržištu je poplava raznih joga prostirki. Različiti materijali, različite dimenzije, rasponi cijena... Svaka ima svoju svrhu, zasigurno. Već vas sada boli glava kada razmišljate koja bi bila prava za vas? Stvar nije tako komplicirana i zamorna kako se čini. Na kraju, odabirete nešto lijepo, nešto korisno za vas. Joga prostirka, vaša pratnja u vježbanju.

Kako odabrati joga prostirku

© 2022 JogaLine & Samana | Sva prava pridržana