ŠTO JE JOGA? KAKO ZAPOČETI S JOGOM?

Materijali za odjeću - Tekstilna vlakna i materijali - Kakvu odjeću nosimo?

 

Tekstilni materijali
Nije svejedno kakvu odjeću nosimo!

Odaberite sigurnu, udobnu i održivu odjeću. Slijedite princip "Manje je više" i doprinesite smanjenju otpada i onečišćenju okoliša.

 
 

Jeste li znali da je tekstilna industrija među tri najveće industrije na svijetu? I da je druga u svijetu po zagađenju okoliša, a time i nas, ljudi?

Svaki dan kupujemo proizvode koji utječu na okoliš. Vrijeme je da počnemo pažljivije birati i podržavati one koji daju sve od sebe za bolji svijet. Vanja Eržen (YogaLine): "Nije svejedno što nosimo!"

Sve više pazimo što jedemo i kakvu kozmetiku koristimo. Koliko puta se zapitate kakvu odjeću nosite, što imate na svojoj koži, kako je to napravljeno i od kojih materijala je napravljeno? To je možda još jedan važan doprinos čišćem okolišu i boljem životu. Ali važno je i da biramo odjeću koju ne bacamo nakon jedne sezone. “Nije u redu kupiti majicu samo za ovo ljeto", poručuje Vanja Eržen za čitatelje i gledatelje Sensa Slovenija.


 

Biramo li odjeću izrađenu od sigurnih materijala i na održiv način?

Sa širokim spektrom tekstilne industrije i intenzivnim oglašavanjem koje nas poziva na kupnju nove odjeće i modnih dodataka, izazov je biti 'razuman' i zadržati održive elemente potrošnje i suvremenog načina života. Ipak, neka odluka za komad odjeće ili obuće bude temeljen na sigurnosti, udobnosti i izdržljivosti. Na kraju krajeva, svaki naš korak k održivosti je važan - za nas, naše potomke i naš planet.

Tijekom posljednja 2 desetljeća tekstilna je industrija prošla kroz mnoge promjene. Brzi rast tvrtki s tzv. brzom modom ponudio je jeftinije komade odjeće, dodataka i obuće iz nisko kvalitetnih materijala, koji su dostupni svima te modni i stilski trendovi koji se brzo mijenjaju. Danas nosimo široke hlače, sutra uske. Jučer su bile moderne pastelne boje, danas jake fluorescentne. Takva odjeća obično ne traje duže od godinu dana zbog loše kvalitete, pa njeni ostaci ubrzo završe u smeću, a onda i na odlagalištima. (izvor: Zeleni Planet). Gdje je naša odgovornost i industrija vrijedna više od 31 milijarde eura? (izvor: Delo)

Materiali oblačil

Tome, naravno, pridonosi i utjecaj modernih tehnologija; od online kupovine do društvenih mreža koje s video i foto sadržajima diktiraju 'ritam' modnog. Sve to potpuno je promijenilo doživljaj odijevanja i kupovine.

Praćenje brze potrošnje, izrabljivanje radnika u tekstilnoj industriji i negativni utjecaj na ljude i okoliš, s druge strane, je potaknulo neke tvrtke i pojedince da počnu tražiti inovativna i održiva rješenja u dizajnu odjeće - sve od sirovina do proizvoda i transporta.

Osvrnuli su se na povijest; u korištenju primarnih izvora sirovina (npr. konoplje, lana) i suočili se sa sadašnjošću - tonama otpadnih proizvoda, otpada... što je ubrzalo industriju ponovne uporabe sirovina (npr. plastične boce, paperje, poliester).

Pogled u budućnost otišao je korak dalje, do dizajna inovativnih, prirodnih i ekološki prihvatljivih materijala - biljnih vlakana (npr. koža od ananasa - Piñatex® od ananasovog lišća, šećerna trska, stabljike hmelja, kvinoja, vlakna raznih trava).

Povećavanjem (korištenjem) prirodno obnovljivih izvora i smanjenjem korištenja štetnih umjetnih vlakana, mogli bi slijediti zahtjevama održivog razvoja i nove industrije biotekstila, koji kombinira poljoprivredu, biogoriva i biotehnologiju.

Kako je naša misija ponuditi kvalitetne i održive proizvode iza kojih stoje brižne tvrtke, ispod možete pronaći vodič za materijale ili vlakna, iz kojih su oblikovane odjeća i dodaci iz naše ponude. Materijali su pažljivo i odgovorno odabrani. Prednost imaju ekološki certificirani, biorazgradivi i reciklirani materijali koji su napravljeni bez okrutnosti prema životinjama. Proizvođači teže održavanju okoliša čistim i smanjenju količina otpada te ponovnoj uporabi plastike, paperja, poliestera, pamuka, vune. Ponašaju se odgovorno također s ambalažom (korištenje recikliranih materijala, s minimalno plastike) i transportom. Vjerujemo da su svijest i informiranje prvi/važan korak prema pozitivnim promjenama.


 

Vodič kroz materijale i tekstilna vlakna

Materijali za odjeću

Najdužu tradiciju imaju prirodna vlakna koja se dobivaju u prirodi, kako u biljnom tako i u životinjskom svijetu. Međutim, krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina pojavila su se nova sintetička vlakna s potpuno različitim svojstvima.

Prema podrijetlu razlikujemo:

1. prirodna vlakna

  • celuloza: viskozni modal liocel, bakrena vlakna acetat i triacetat
  • sintetizirana: poliester, poliamid, akril, polivinil klorid, polipropilen, poliuretan-elastan

2. sintetička vlakna

  • biljna: pamuk, lan, konoplja, juta, ramija, kokos
  • životinjska: ovčja vuna, životinjska dlaka - koza, zec, svila

Materiali oblačil

 

 
 

Prirodna vlakna

Prirodna vlakna su sva vlakna koja su dobivena u prirodi; životinjskog ili biljnog porijekla.

Pamuk

Pamuk je najpopularnija tkanina na svijetu. Izrađuje se od sjemenki pamuka. Najviše se proizvodi u u Indiji. Ima mnogo izvrsnih karakteristika. Pamučna odjeća ugodna je za nošenje, lagana je, prozračna, mekana i ugodna na dodir. Pamuk dobro upija vlagu (do 21% svoje težine), ali ne daje veliku toplinsku zaštitu. Čvrstoća pamučnih niti je velika, a još se više povećavaju kada su mokre. Pamuk može izdržati visoke temperature, tako da se može prati, sušiti i glačati na visokim temperaturama.

Pamuk se često miješa s drugim sastojcima - npr. elastan, lan, poliester za dobivanje dodatnih svojstva - elastičnost, manje gužvanja...

Zbog velike potrošnje diljem svijeta, uzgajivači pamuka pretjerano koriste pesticide, umjetne resurse kako bi se postigao što brži rast. Takav uzgoj zagađuje tlo, okoliš i ima negativan utjecaj na zdravlje radnika i nas koji takvu odjeću nosimo - alergije, hormonalni poremećaji...

Zbog zamjetnog negativnog utjecaja neki su se vratili prirodnom uzgoju pamuka; tj. organski ili ekološki pamuk. Razlike su ogromne; vlakna su čišća, ne oštećuju se prilikom branja (ručno branje), troši se malo vode, koristi se čisto sjeme (a ne GMO kao kod običnog pamuka), mijenja se tlo za sadnju i korov se ne uklanja kemijskim spojevima, već mehanički. U fazi proizvodnje se ne koriste kemikalije, teški metali i bojila s klorom, umjesto njih koriste se vodena bojila. Organski pamuk je mekši, udobniji, hipoalergenski i dugotrajniji. Cijeli proizvodni lanac siguran je za poljoprivrednike i okoliš i čuva prirodni ekosustav.

Kod uzgoja organskog pamuka cijeli proizvodni lanac je siguran za poljoprivrednike i okoliš te čuva prirodni ekosustav.
Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Reciklirani pamuk

Odbačena pamučna odjeća i ostaci proizvodnje mogu se reciklirati i ponovno upotrijebiti za novu tkanina. Prednost je ekonomičnost i manje opterećenje za okoliš – proizvode više nije potrebno bojati i kemijski obrađivati. Nažalost, vlakna se mogu samo 1x reciklirati.

Kapok

Kapok je drvo i vlakno. Poznato je kao svileni pamuk ili Java pamuk. Drvo kapok je moćno drvo, naraste do 60 m visoko i ima široku krošnju, velike grane i također velike bodlje. Voštani premaz kapok vlakana odbija vodu. Čak i nakon pranja vraća se u prvobitni oblik i ne lijepi se u grudice. Otporan je na plijesan. Kapok je prirodno biorazgradivo vlakno. Često se koristi za punjenje mekih, plišanih igračka ili jastuka za meditaciju.

Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Konoplja

Konoplja je jednostavna i izdržljiva biljka za uzgoj. Može rasti praktički bilo gdje u svijetu. Za svoju rast ne zahtijeva pesticide i zahtjeva vrlo malo vode. Otporna je na toplinu, plijesan, štetočine, svjetlost i truljenje. Izvor: Konopko. Konoplja je svestrana za upotrebu– tekstil, užad, građevinski materijal, hrana, kozmetika...

Tkanina od konoplje je mekša, toplija, više vodootporna i izdržljivija od pamuka. Tkanina snažno upija znoj i druge tekućine i izuzetno ih dobro odvaja od tijela. Vrlo je otporna na temperaturu. Zbog visoke razine kisika u tkanini, sprječava se stvaranje anaerobnih bakterija.

Tkanina od konoplje također koristi manje kemikalija za proizvodnju. Industrijska uporaba konoplje u Kini također seže 10 000 godina unatrag. Zagrijavanje i stiskanje vlakana konoplje može stvoriti građevni materijal koji nadmašuje drvo u čvrstoći, kvaliteti i cijeni.

Konoplja se savršeno miješa i s drugim materijalima; npr. s organskim pamukom, recikliranim poliesterom, elastanom, stvarajući tkaninu koja se lako održava i ne gužva, kao i većina prirodnih materijala (lan). prAna to redovito prakticira!

Majica od konoplje se ne usmrdi ni pri jakom znojenju zbog visokog postotka kisika u tkanini.
Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Lan

100% prirodno biljno vlakna s dugogodišnjom tradicijom. U upotrebi je oko 35 000 godina i bio je prvak prije pamuka. Uzgoj biljke lana zahtijeva malo vode i ima mali utjecaj na okoliš. Lanena tkanina je biorazgradiva i pogodna za recikliranje.

Vlakno je kruto i nesavitljivo, zbog čega se tkanina karakteristično gužva i tako stvara jedinstven izgled. Odjeća od lana je ugodna za nošenje, mekana na dodir, ali u isto vrijeme izuzetno izdržljiva. Također ima lijep sjaj. Izvrsna tkanina za ljetne dane jer ugodno hladi, brzo upija znoj ili vlagu i brzo je otpušta. Antibakterijska je i ne izaziva alergije. Pranjem, lan postaje sve mekši i ugodniji za nošenje.

Vuna

Prirodno vlakno dobiveno šišanjem i češljanjem životinjske dlake, pri čemu se najčešće koristi ovčja dlaka, zatim dlaka koze, zeca, ljame, alpake itd. Vunena vlakna su najbolji toplinski izolator i izvrsna su u hladnoći i vrućini. Zbog lanolina - prirodne masti, vuna ne upija miris i prljavštinu, nego ih zadržava na površini. Vunena vlakna dobro upijaju vlagu i zato nemamo mokri osjećaj na koži.

Vunena vlakna su savitljiva, elastična, zato je vuna mekana, topla i udobna ili robusna i izdržljiva. Vunena vlakna su nezapaljiva, ali imaju slabu otpornost na UV zrake i insekte - npr. moljci. Kod pranja i održavanja proizvoda od vune potrebna je veća pozornost.

Vuna dobiva ime po vrsti ovce, odnosno životinji, primjerice merino vuna ili moher, koje detaljnije predstavljamo u nastavku.

 

Merino vuna

Merino ovce, koje daju vrhunsku dlaku, žive na ogromnim pašnjacima u Australiji, Novom Zelandu i Argentini. Idealna klima za vrhunsku kvalitetu. Zbog naglih promjena temperature i planina gdje žive ovce, priroda ih je opremila idealnom dlakom. Merino vlakna su fina, mekana, izuzetno upijajuća, ali ipak ostavljaju osjećaj suhoće na koži. Prirodna termoregulacijska svojstva merino vune nude svestranu upotrebu odjeće u hladnim i vrućim danima. Znojno donje rublje neće puštati neugodan miris i može se nositi nekoliko dana za redom, što je posebno dobrodošlo na putovanjima, planinarenju... Merino vlakna nezapaljiva su i prirodna su zaštita od UV zraka. Za razliku od obične vune, ne pikaju, ne svrbe i odlične su kao prvi sloj, direktno na koži.

Odjeća od merino vune nosiva je u sva 4 godišnja doba jer je ona prirodni regulator temperature. Zimi grije, ljeti hladi.
Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Moher

Moher (moher) je prirodno luksuzno vlakno koje proizvodi angora koza - porijeklom iz Turske, a kasnije su svoje mjesto našle i u Južnoj Africi i Americi. Dlaka angora koze je vrlo mekana, duga i svilenkasta i poznata po svom sjaju. Iako dlaka angora koze ima ljuske poput običnih vunenih vlakana, ona su samo naznačena i nisu potpuno razvijena. Zbog toga se ne mogu filcati, ali su ta vlakna zato trajnija, antibakterijska, rastezljivija, više izolirajuća... To je najtrajnije životinjsko vlakno - savitljivo je i nije kruto, može se savijati i uvijati bez oštećenja. Obično se miješaju s drugim prirodnim ili sintetičkim vlaknima. Odlično za finu odjeću i zahtjevniju upotrebu - npr. čarape.

Guščje ili pačje perje - paperje

100% prirodan materijal s izvrsnim izolacijskim svojstvima. Uvijek popularan za punila za deke, jastuke i zimsku odjeću. Lagana i mekana perja nude udobnost u korištenju. Zbog popularnosti i sve veće potražnje, kao i nedostatka materijala zbog ptičje gripe, perje je postiglo sve veće cijene, a posljedično je povećano iskorištavanje životinja - katastrofalni uvjeti za uzgoj, prisilno hranjenje, čupanje živih životinja, pokolji...

Alternativa takvom perju je reciklirano perje; ponovna uporaba perja iz neupotrebljene odjeće... koje dobivaju novu uporabnu namjenu i uz to daju izvrsno gnojivo! Perje sadrži visoku vrijednost organskog dušika (osnovni gradivni element biljnih tkiva), pa se oštećena pera prerađuju u učinkovito organsko gnojivo.

Video demonstracija recikliranja perja u Lafumi

Materiali oblačil

Ženska odjeća
 
  1. Ženska jakna Eva Trespass
    Cijena 61,44 EUR Standardna cijena 102,41 EUR
  2. Seamless Leggings, ženske tajice Lotuscraft
    Cijena 57,59 EUR Standardna cijena 76,79 EUR
  3. Ženski sportski top prAna Everyday Bra
    Ocjena:
    100%
    Cijena 34,40 EUR Standardna cijena 57,33 EUR
  4. Sportski grudnjak Tavi Noir, Tavi Bra
    Cijena 35,83 EUR Standardna cijena 51,18 EUR
  5. Ženske duge hlače za jogu Organic Yoga
    Ocjena:
    100%
    Cijena 59,90 EUR Standardna cijena 66,55 EUR

 
 

Umjetna vlakna

Umjetna vlakna grubo se dijele na vlakna dobivena od sintetičkih polimera i vlakna dobivena od celuloze. Kao odgovor na okolišni stres, pojavljaju se i nova, održiva vlakna – tencel, reciklirana vlakna...

1. Sintetička vlakna

Sintetička vlakna imaju sličnu strukturu kao prirodna vlakna, ali su njihova svojstva malo drugačija. Njihova glavna prednost je što se gotovo ne gužvaju, ne skupljaju i vrlo su jednostavna za održavanje. Nažalost, često su impregnirana s kemijskim tvarima koje mogu iritirati kožu, te loše dišu.

 

Poliester

Poliester je umjetno vlakno napravljeno od ugljena, vode, nafte i ulja. Godišnje se proizvede 63 milijuna tona poliestera. Čak 49% svih umjetnih vlakana je poliester. Poliester se najviše koristi u tekstilnoj industriji i među njima zauzima najviše mjesto među sintetičkim vlaknima. Vlakna su tvrda i vrlo savitljiva pa se gotovo ne gužvaju. Upijanje je vrlo nisko, što rezultira dobrim odvajanjem vlage, brzim sušenjem i statičnošću materijala. U usporedbi s prirodnim vlaknima, poliester slabo diše, no prednost je što se ne gužva. Poliesterska vlakna su najotpornija sintetička vlakna - i kemijski i toplinski, protiv UV svjetla i protiv mikroorganizama. Miješamo ih s pamukom, vunom, viskozom i drugim vlaknima i tako dalje širimo područje njegove upotrebe. (izvor: Svet metraže)

 

Reciklirani poliester

Tekstil od umjetnih vlakana može u određenoj mjeri biti još manje štetan za okoliš - npr. koristi se manje vode nego kod pamuka, ali manje energije u održavanju. No, najveći problem s ovim tkaninama je mikroplastika. Mikroplastika se oslobađa u okoliš već tijekom faze proizvodnje tkanina, a još više se oslobađa tijekom faze njege odjeće. Jedna puna perilica poliesterskih tkanina u ciklusu pranja oslobodi 700 tisuća mikrovlakna, tj. vlakna koja se gule s odjeće. Mikroplastika opterećuje okoliš; znanstvenici procjenjuju da je između 1950. i 2016. u okoliš ušlo 5,6 milijuna tona sintetičkih mikrovlakana (oceani, mora, suhi okoliši i odlagališta otpada). (izvor: Siol)

Korak prema smanjenju opterećenja okoliša je ponovna uporaba ili recikliranje poliestera - od rabljene odjeće, plastičnih boca, otpadne ambalaže. Svake godine se može milijarda plastičnih boca preoblikovati u mikro granule i zatim se preobiikovati u nova vlakna. PrAna koristi REPREVE® vlakna u svojoj odjeći, koja su proizvedena prema strogim održivim načelima. Kada posegnete za recikliranim poliesterom, pozitivno utječete na korištenje ograničenih resursa, okoliša i sebe.

Materijali za odjeću

U posljednjih 60 godina u okoliš je ušlo 5,6 milijuna tona sintetičkih mikrovlakana.

Reciklirani poliester - neke istine!

Poliester je umjetno vlakno napravljeno od ugljena, vode, nafte i ulja. Godišnje se proizvede 63 milijuna tona poliestera. Čak 49% svih umjetnih vlakana je poliester. Poliester se najviše koristi u tekstilnoj industriji. Kad posegnete za recikliranim poliesterom, pozitivno utječete na korištenje ograničenih resursa. Naravno, postoje i drugi pozitivni učinci na okoliš i ljude uključene u proces proizvodnje poliestera.

prana_banner

Formula uspjeha je jednostavna:

  1. Smanjite! (Smanjite našu ovisnost o nafti. Skupljanjem plastičnih boca doprinesite smanjenju odlagališta otpada.)
  2. Ponovno upotrijebite! (Poliester, plastične boce su već ovdje. Ponovnom upotrebom samo ovih ne iskorištavamo vrijedne prirodne resurse.)
  3. Reciklirajte! (Poliester se može kontinuirano reciklirati - recikliranje bez razgradnje. To znači zatvoreni sustav - samo ga ponovno koristimo i onda još jednom i još jednom i još jednom.)

Jeste li znali?

Jeste li znali da gotovo sigurno imate poliester u svojoj večeri? Kada koristite morsku sol kod pripreme hrane, u njoj je vjerojatno i poliester. Nedavna studija o morskoj soli otkrila je, da je 16 svjetskih marki morske soli iz više od osam zemalja sadržavalo plastiku. Što je ništa neobično jer se više od 13 milijuna tona plastike godišnje "izlije" u ocean. Za slikovitiji prikaz - to je više od mase 72 000 plavih kitova!

 rp3 

Za slikovitiji prikaz - to je više od mase od 72 000 plavih kitova! Jeste li znali kakav društveni utjecaj ima prikupljanje otpada? Studija u gradovima u Africi, Aziji i Latinskoj Americi je pokazala da je za 65% sudionika u istraživanju, glavni izvor prihoda kućanstva, upravo zarada od sakupljanja otpada. Drugo istraživanje je pokazalo da su ti "skupljači otpada" očistili otprilike 20% svih otpadnih materijala u tri od šest ispitanih gradova.  

Stoga doprinesite boljem životu na ovoj planeti. Posegnite za recikliranim predmetima i tek kada oni odsluže svoju svrhu, ponovno ih uključite u proces recikliranja. Neka se vrti ovaj naš svijet!
 

Elastan

Također poznat kao Likra ili Spandex, poznat je po svojoj iznimnoj elastičnosti (rastezljivosti). Elastan je vrlo čvrst i izdržljiv materijal, može se uvijek iznova rastegnuti i uvijek se iznova vraća u prvobitno stanje. Otporan je na ulja za tijelo, znoj, losione i deterdžente. Popularan za miješanje s prirodnim vlaknima za maksimalnu udobnost, npr. kod sportske odjeće.

2. Celulozna vlakna

Umjetna vlakna iz prirodnih sirovina dobivaju se iz prirodne celuloze raznih vrsta drva. Po svojstvima su vrlo slični prirodnim vlaknima; ona su upijajuća, prozračna i mekana.

 

Modal

Modal je vlakno dobiveno od bukovog ili hrastovog drva (regenerirana celuloza). Proces proizvodnje je ekološki prihvatljiviji i 100% biorazgradiv. Izuzetno je mekana, lagana i savitljiva tkanina, ugodna na koži i tokom pranja se ne skuplja. Na tržištu se pojavljuju različite marke modala, a vodeći je održivi Lenzing, iz Austrije (TENCEL™ Modal). Zbog svojih ugodnih i održivih svojstava definitivno je tkanina sadašnjosti i budućnosti.

Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Liocel

Liocel ili lyocell je regenerirano celulozno vlakno od različitih vrsta drva - breze, hrasta i eukaliptusa. Proces proizvodnje uključuje nanotehnologiju i čak je ekološki prihvatljiviji od npr. viskoze, modala, a košta više. 100% biorazgradiv. Sličnih je karakteristika kao svila; mekan je, lagan, dobro diše, savršeno upija vlagu, antibakterijski je. Iz Lenzing-a dolazi i TENCEL™ Lyocell.

Materiali oblačil

Pionir među posebnim alternativnim tekstilnim materijalima svakako je prAna, koja od samog početka "diše" održivu i ekološku priču. U nastavku donosimo neke od njezinih materijala.

 

Chakara

prAnin najviše tehnički proizvod. Proizvodi od Chakara materijala pružaju tijelu, mišićima puno kompresije, "potpore", čime se također pruža vizualno bolji oblik tijela. Materijal Chakara je izuzetno mekan, ugodan na dodir i odlično u kontaktu s kožom odvodi vlagu (znoj). Izuzetno izdržljiv i zadržava svoj izvorni izgled čak i nakon mnogo pranja. (88% Suplex (poliamid)*, 12% likra (elastan))

**INVISTA SUPPLEX ® je tkanina, materijal koji korisniku pruža osjećaj pamuka, s prednostima napredne tehnologije umjetnih vlakana. Prirodna tekstura pamuka i estetika pobrinu da je tkanina korisna u širokom rasponu odjeće. Pamučna odjeća sklona je gužvanju, skupljanju i često boja izblijedi. Znanstvenici INVIST-a željeli su korisnicima ponuditi prednosti, kvalitete pamuka, bez loših osobina. Tako su razvili SUPPLEX – tkaninu koja spaja tradicionalne kvalitete, prednosti pamuka i naprednu tehnologiju proizvodnje umjetnih vlakana. Supplex tkanina na dojam je poput pamuka, ali savršeno diše, upija znoj, brzo se suši i zadržava svoj oblik i boju.

Suplex tkanina ima slogan: »Nećete vjerovati da nije pamuk!" (engleski: "You won't believe it's not cotton").

Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Nevaeh

Što znači ako naziv materijala Nevaeh čitamo unatrag - heaven (nebo/raj) - za to postoji razlog! Božanstveno mekana, udobna tkanina za prvi sloj na koži. Posebna mješavina sintetičkih vlakana i elastina osigurava tijelu svu slobodu kretanja i udobnost. Nevaeh je sigurno jedna od prAninih najdražih materijala. (87% poliester / 13% elastin / proizvedeno u SAD-u)

Veeda

Veeda materijal je vrlo mekan i udoban, iznimno je rastezljiv. Materijal je vrlo ugodan, nježan u dodiru s kožom. Brzo se suši, savršeno odvodi vlagu (znoj) i pogodan je za sve sportove aktivnosti. (45% Spun Reciklirani poliester / 45% Spun* Poliester / 10% Elastan / SAD). Veeda materijal može se reciklirati.

Spun* poliester je 100% poliester; važno je da tkanina, odnosno pređa utkana u nit sastavljenu od više tanjih niti, što znači da je konstrukcija niti dosta drugačija od uobičajene, nekako je „višeslojna“. A zašto je to bolje; sigurno takva tkanina traje dvostruko više od običnog poliestera, ne treba se glačati, ne skuplja se, ni vrlo često pranje ne utječe na nju, boje su puno postojanije, tkanina ljepše izgleda, paropropusnija je, tj. prozračna je i ugodan je osjećaj na koži.

Micropoly

Ovaj materijal je vrlo mekan, tehnički savršen, brzo se suši. Izvrsno odvaja vlagu (znoj) i proizvodi izrađeni od Micropoly materijala prikladni su za sve sportske aktivnosti. Na dodir, u kontatku s kožom, artikli su toliko ugodni da su vrlo brzo postali popularni. (92% Micropoly (poliester) / 8% elastan / SAD)

Bliss

Ovo je jedan od prAninih najsvestranijih materijala. Proizvodi od Bliss materijala prikladni su svugdje, kada god i kako god... Tkanina se ne gužva, udobna je i vrlo lagana, ima visoku zaštitu od sunca, protiv UV zraka, UPF* 40+! Rastezljiva je u 2 smjera i tako pruža potpunu slobodu kretanja. Vodoodbojna je (DWR - Durable Water Repellent) i stoga kapljice vode samo klize po površini i ne upijaju se, ali to ne znači da je vodonepropusna, odnosno vodootporna. (94% Nylon (poliamid) / 6% elastan)

UPF* (Ultra Violet Protection Factor): kožu štiti tkanina koja je napravljena na način da sprječava štetne UV zrake da dopru do kože. Za nas su problematični UVA (ubrzavaju starenje kože) i UVB zrake (uzrokuju opekline) i, da, odjeća nas može zaštititi od njih.

Stretch Zion

Materijal Stretch Zion je materijal u koji prAna ulaže najviše truda i najteže se proizvodi. Zbog toga su proizvodi toliko otporni, da je to u isto vrijeme njihova najgora osobina jer ih jednostavno ne možemo uništiti. Stoga je ovaj materijal poznat po svojoj izdržljivosti i stvarno je gotovo neuništiv. Stretch Zion artikli se mogu nositi i nositi i traju i traju... Tkanina je rastezljiva u 4 smjera i tako pruža potpunu slobodu kretanja. Vodootporna je (DWR - Durable Water Repellent) i stoga kapljice vode samo klize po površini i ne upijaju se, ali to ne znači da je nepropustna, odnosno vodootporna. (97% Nylon (poliamid) / 3% elastan)

Materiali oblačil
Materiali oblačil
 

Sutra

To je klasična prAna tkanina napravljena od mješavine konoplje, rastezljive Lycre i recikliranih plastičnih boca. To je meka, lagana i udobna tkanina, rastezljiva je i nudi potpunu slobodu kretanja. (53% konoplje / 44% recikliranog poliestera / 3% Lycra). Sutra materijal se može reciklirati.

Materiali oblačil
Materiali oblačil

Zašto je dobro poznavati certifikate i oznake na odjeći?

Certifikati iz područja tekstila i tekstilne industrije (od sirovine do gotovog proizvoda) su certifikati o uspjehu proizvođača u poboljšanju materijala i proizvodnih procesa, te o zaštiti zdravlja ljudi i okoliša. Certifikate izdaje vlada ili privatne organizacije, a svi moraju slijediti načelo neovisnosti. U slučaju tekstilnih proizvoda i njihovih proizvođača, možemo pratiti certifikacijske oznake koje su dobili - mogu biti tekstualni ili u obliku logotipa. Proizvođači mogu i vlastitim oznakama komunicirati o održivim, ekološkim načelima ili kružnom načinu djelovanja (npr. LAFUMA; Low Impact label)

Materiali oblačil - eko standardi

Muška odjeća
 
  1. Muška dolčevita Goodwin Trespass
    Cijena 32,24 EUR Standardna cijena 46,06 EUR
  2. Muška power stretch jakna Northwood Trespass
    Cijena 35,83 EUR Standardna cijena 51,18 EUR
  3. Muške planinarske hlače Vaude Tekoa
    Cijena 69,90 EUR Standardna cijena 107,53 EUR
  4. Icebreaker čarape od merino vune Hike + Light
    Cijena 19,94 EUR Standardna cijena 26,59 EUR

 
 

Certifikati naših brendova

GOTS CERTIFIKAT

GOTS (global organic textile standard) kombinira ekološke i društvene zahtjeve od faze proizvodnje do konačnog proizvoda.

Npr. prirodna vlakna poput pamuka, konoplje itd., su ekološka ili organska samo ako su uzgojena u prirodnom okolišu, a NE sa sintetičkim derivatima. Proizvođači moraju zadovoljiti najviše ekološke tekstilne standarde i uključuje sve korake od uzgoja biljaka do proizvodnje tekstila. Uključuje relevantne radne uvjete zaposlenih u industriji, od terenskih do tvorničkih radnika i pravednu plaću.

FAIR TRADE CERTIFIKAT

FAIR TRADE (pravedna trgovina) je alternativni pristup konvencionalnoj trgovini. Temelji se na partnerstvu između proizvođača i potrošača.

Pravedna trgovina nudi proizvođačima bolju ponudu i poboljšane uvjete poslovanja. To im omogućuje priliku da poboljšaju svoje živote i planove za svoju budućnost. Pravedna trgovina nudi potrošačima učinkovit način za smanjenje siromaštva. Proizvod koji ima certifikat Fair trade zadovoljava standarde koji su namijenjeni rješavanju neravnoteže moći u trgovinskim odnosima, nestabilnosti tržišta i nepravde konvencionalne trgovine. Uključeni su pojedinci – npr. poljoprivrednici, zadruge, ujedno moraju i proizvođači dio svoje zarade ulagati u zajednicu – obrazovanje, zdravstvo...

FSC CERTIFIKAT

FSC (Forest Stewardship Council) podržava odgovorno upravljanje šuma diljem svijeta.

Standard pokriva gospodarenje šumama provjerom zakonitosti, osiguravanjem dugoročne društvene i ekonomske dobrobiti šumskih radnika, lokalnih zajednica, poštuje prava autohtonih naroda, pravilno štiti ugrožena područja i smanjuje utjecaj sječe na okoliš...

BLUESIGN

Bluesign® je vodeća organizacija za čisti okoliš, zdravlje ljudi, proizvodni sustav, upravljanje... Standard Bluesign ® znači da su kod svega; materijala, cjelokupne proizvodnje (također potrošnja vode, energije u proizvodnji) odnosno, od prve niti do finalnog proizvoda, poštivani strogi eko ​​standardi, briga za okoliš i ljude.

ÖKO-TEX

Öko-Tex je globalna udruga za jedinstven sustav testiranja i certificiranja tekstilnih sirovina, poluproizvoda i gotovih proizvoda u svim fazama proizvodnje. Dodjeljuju razne standarde, a najpoznatiji su Made in Green i Standard 100. To je sustav testiranja štetnih i zabranjenih sastojaka (npr. kancerogene boje) ili kontrola tvari putem zakonodavstva (npr. formaldehidi, teški metali), tvari za koje je već dokazano da su štetne za zdravlje, a prema zakonu nisu zabranjene (npr. pesticidi, boje koje izazivaju alergije) i drugi parametri koji uključuju sigurnosne mjere namijenjene zaštiti zdravlja (npr. pH). Tekstilni proizvodi mogu biti certificirani u skladu s Öko-Tex standardom 100 samo ako sve komponente ispunjavaju tražene kriterije, bez iznimke. Provjereno tekstilni proizvod ili dodatak se rasporedi u jedan od četiri Öko-Tex razreda proizvoda, ovisno o namjeni artikla. Što je proizvod intenzivnije u kontaktu s kožom, to su ekološki zahtjevi koje mora ispunjavati stroži.

Materiali oblačil
Materiali oblačil

FAIB LABOR ASSOCIATION

FLA je udruženje sveučilišta, organizacija civilnog društva i društveno odgovornih tvrtki koje su usmjerene na zaštitu radnika i njihovih prava diljem svijeta. Zagovaraju poštenu i etičnu proizvodnju, sustavno i održivo rješavanje radnih prava, transparentnost cijelog proizvodnog lanca...

  • RESPONSIBLE DOWN STANDARD (RDS) osigurava da je perje dobiveno na etičan i održiv način.
  • RESPONSIBLE WOOL STANDARD (RWS) osigurava da su vunena vlakna dobivena na etičan i održiv način.
  • 5 FREEDOMS OF ANIMAL WELFARE

Obveza pružanja svim životinjama 5 osnovnih sloboda za normalan život (hrana i voda, prostor, briga, odnos poštovanja, normalan razvoj).

THE RESPONSIBLE PACKAGING MOVEMENT (RPM)

Međunarodni pokret kojeg je pokrenula prAna s ciljem smanjenje plastične i druge ambalaže te korištenje učinkovitijih metoda pakiranja proizvoda. Njihova proizvodi su u posebnoj ambalaži od 2010. godine; proizvodi se posebnim sistemom motaju i umotavaju u rafiju ili u druge održive materijale. Od 2010. su tako smanjili ambalažu za 20 milijuna plastičnih vrećica. Od kraja 2021. cilj je osigurati 100% pakiranje bez plastike- koristit će se rolice od rafije i vrećice od VELA papira.

Materijali za odjeću

ISO standardi

ISO standardi su međunarodni standardi za kvalitetu poslovanja organizacija koji doprinose ekonomičnijoj i fleksibilnijoj organizaciji. ISO 9001 – standard upravljanja kvalitetom temeljen na 8 načela (međusobni odnos s dobavljačima, stalno poboljšanje, uključenost ljudi...) , ISO 14001- Sustav za učinkovito smanjenje utjecaja organizacije na okoliš. Sa ISO 14001 standardom organizacije dokazuju svoju svijest i odgovornost prema okolišu.

Svijet je vaš izvor. Držite ga čistim.
 

 

Barem 1 dan u tjednu nosite odjeću od prirodnih vlakana!

Već je u dosta naših objava pisano o prirodnim materijalima, o održivom razvoju, o brizi za naš planet i brizi jednih za druge.

Uostalom, u našoj ponudi imamo prAnu koja je jedna od najsavjesnijih "zelenih" i održivih proizvođača tekstila. Njihov organski pamuk, konoplja, modal... ostali reciklirani materijali.... poznati su po udobnom nošenju i kvaliteti. Tu su i Icebreaker i Odlo - fantastično rublje od Merino vune. Alles Mooi s čarapama od Mohera i Merino vune.... Održiva Lafuma, s novim eko ​​imidžom.... i tako dalje... Ukratko, naša ponuda je "čista" i kod nas možete izabrati odjeću od prirodnih vlakana.

Malo za osjećaj - neke činjenice iz videa o prirodnim materijalima:

  1. Treći najveći zagađivač na planetu je modna industrija
  2. U prosjeku imamo 5x više odjeće od naših baka i djedova
  3. Do 2025. godine imat ćemo u prosjeku 10x više odjeće od naših baka i djedova - od čega su 95% umjetna vlakna
  4. Prije 300 godina 60% svih tekstila bilo je iz Indije, koja se smanjivala pod vladavinom Engleske. Kako se industrija u Indiji sustavno zatvarala, 3 do 4 milijuna ljudi umrlo je kao posljedica toga u 50im godinama

Ali Indija još uvijek ima znanje i iskustvo u proizvodnji tekstila. Kad bi se stvarima postupalo mudro, na prirodan način, Indija bi mogla ponovno postati vodeća snaga u proizvodnji tekstila. Natrag korijenima. Proizvodnjom tekstila od prirodnih vlakana! Ovaj proces mora početi uskoro, brzo, jer sve više mladih pokreće druge poslove i nestaju „stare“ vještine. Moramo odabrati odjeću sami i "krojiti" ih prema svom tijelu. Svako tijelo je jedinstveno i napravimo si nešto što nama odgovara.

Ovaj korak omogućit će mnogim poljoprivrednicima da prežive.

Kako možete doprinijeti zdravom i čistom okolišu? Odgovori se sami nude!

  • Odgovorno ponašanje - od kupnje do korištenja i otpada
  • Manje je više!
  • Kvaliteta prije kvantitete!
  • Podržite lokalne i održive tvrtke!
  • Pratite promjene, informirajte sebe i druge - i budite primjer!
  • Donirajte odjeću, obuću, proizvode!
  • Ekonomično rukujte s vodom, pranjem, deterdžentima...
  • Kupujte odgovorno online - naručite samo proizvod koji stvarno želite i smanjite opterećenje okoliša transportom, pakiranjem...
  • Pratite i podržavajte organizacije, tvrtke i pojedince koji doista žive održivo i etički, a ne samo na papiru!
 
  1. Protuklizne čarape na prste LowRise TEC Toesox
    Cijena 15,22 EUR Standardna cijena 16,91 EUR
  2. Torba za joga prostirku Pune
    Ocjena:
    100%
    Cijena 25,56 EUR
  3. Jastuk za meditaciju u obliku mjeseca Zen
    Ocjena:
    100%
    Cijena 40,93 EUR

6 proizvod


Naši održivi brendovi


Zašto JogaLine?

Ocijenjeno 4.9 od 5 na podlogi 448 ocjena na

Pod imenom JogaLine krije se mnogo više od same joga. JogaLine - prva joga trgovina.

Osiguravamo opremu za sve ugodne aktivnosti. Ponuda opreme za jogu,
joga prostirke, pomagala za jogu (blokovi, bolsteri),
pomagala za meditaciju, odjeća za jogu i sportske vježbe...

Tu smo za vas. S kvalitetnim i održivim proizvodima.
Imate li pitanje?

Kontaktirajte nas!

© 2024 JogaLine & Samana | Sva prava pridržana