Odaberi najbolju prostirku za jogu. Pretplati se na naše e-novosti i primi dodatnih 5% popusta.

Održavanje / čišćenje joga prostirke

Kako prati / čistiti prostirku za jogu?

Na joga prostirki ležimo, stojimo, čučimo… ukratko, cijelo naše tijelo, a također i lice, u kontaktu je s joga prostirkom tijekom vježbanja. Naša osobna joga prostirka upija naš znoj, prljavštinu s kože, čestice naše kože, šminku te još druge tekućine i mikro čestice. Joga prostirke s otvorenim ćelijama još i više upijaju od onih sa zatvorenim ćelijama. Možda je teško reći da prostirke za jogu sa zatvorenim ćelijama sve to apsorbiraju, ali sigurno se to sve nakuplja na površini joga prostirke.

Što se tiče vježbanja na joga prostirkama u studiju, se ikad zapitate tko se sve znojio na joga prostirci prije vas? I koliko puta se ta studijska joga prostirka stvarno očistila? Ili kakve su tek joga prostirke nakon vježbanja u prirodi?

Čiščenje joga podloge

Mnogo pomaže i ako usput brinete za čistoću vaše joga prostirke, tako da prije vježbanja operete ruke i noge. Ako to nije moguće, možete koristiti nježne hidratantne dječje maramice i s njima brisati ruke i noge. S čistim rukama i nogama vježbanje će biti još ugodnije.

Ako je vaša prostirka za jogu blago zaprljana, možete je očistiti vrlo brzo i jednostavno. Sami napravite sredstvo za čišćenje iz dvije šalice vode i četiri kapi blagog deterdženta za ručno pranje posuđa. Najlakše će biti ako ovu tekućinu ulijete u raspršivač i poprskate (posprejate) po cijeloj površini prostirke za jogu. Veće mrlje lagano obrišite spužvicom ili ručnikom (s nečim nježnim). Zatim svoju joga prostirku dobro isperite mlakom vodom i ostavite da se posuši. Posušite je u toplom prostoru, raširenu. Nikako ne na radijatoru, odnosno na direktnom izvoru topline. Također izbjegavajte direktno sunce.

U slučaju da je vaša prostirka za jogu jako prljava, napravite kupku za nju. U toplu vodu umiješajte blago sredstvo za ručno pranje posuđa i vašu joga prostirku namočite u toj kupki za 15 do 30 minuta. Zatim veće mrlje lagano obrišite spužvom ili krpom i isperite joga prostirku s puno mlake vode. Posušite je na toplom mjestu, raširenu.

prAna joga podloge - Čiščenje kako?

Upotreba ručnika

Prakticiranje upotrebe ručnika je također jedan od koraka da si osiguramo čisti okoliš. Posebni ručnici za jogu osiguravaju da ručnik ne klizi po prostirci. Gornji sloj je obično malo sklizak, ali prianjanje je i dalje odlično ako se znojite puno, a možete i joga ručnik lagano poprskati s vodom i tako ćete postići odlično prianjanje. Ili jednostavno optimalno izvodite asane pa će vam čak i u tom slučaju joga ručnik nuditi odlično prianjanje. Kod nekih treninga, bikram joga, hot joga itd. je joga ručnik čak i obavezan. Ručnici za jogu mogu se normalno prati u perilici rublja, a to je prilično jednostavno za održavanje čistoće.

Isto tako, nije samo pitanje higijenskog minimuma vaše joga prostirke, već svi ti  'dodaci' polako ulaze i u materijale. Pravilnim održavanjem znatno poboljšavamo prianjanje joga prostirke i njezin životni vijek.

Na tržištu postoji mnogo varijanti joga prostirki. Prirodna guma, pamuk, TPE, mikrovlakna, PU, ​​drugi sintetički i prirodni materijali... Zato postoji i više sredstva za čišćenje. Fleksibilnost i funkcija prirodne gume, kaučuka, održava se drugačije od nekih umjetnih, manje zahtjevnih materijala. 

Što se tiče svih joga prostirki važno je, da je uvijek okrenete s vanjske strane prema van, kako biste spriječili iskrivljenje joga prostirke. Prostirku ne izlažite izravnoj sunčevoj svjetlosti, ne ostavljajte je u vrućem i suhom prostoru, ne ostavljajte je u autu na suncu (to se odnosi na sve joga prostirke). Nakon vježbanja joge, kad je joga prostirka mokra i vlažna od znoja ili vode, prostirku obavezno posušite prije nego što je savinete. Prostirku rasprostrite na pod ili je objesite da se potpuno osuši, a zatim je savinite.

Sredstva za čišćenje joga prostirke

Dva prilično univerzalna sredstva za čišćenje joga prostirke s eteričnim uljima su: ReYoga  i Manduka eko sredstvo za čišćenje joga prostirki. Oboje je namijenjeno za sve vrste joga prostirki. Najbolje je da sredstvo za čišćenje poprskate na nježnu krpu, mekanu spužvicu i s njom očistite mrlje na vašoj joga prostirki. Preporučuje se brisanje joga prostirki mokrom krpom. Kod tvrdokornih mrlja kratko pustite da sredstvo za čišćenje djeluje izravno na joga prostirci. Za studio je prikladno da u raspršivač izmiješamo spomenuto sredstvo za čišćenje i vodu, te s time poprskamo cijelu joga prostirku nakon vježbanja, a zatim još obrišemo mokrom krpom. Nakon gotovog čišćenja, vrlo je važno da joga prostirku dobro osušimo prije nego je savinemo.

Čistilo za joga blazine - podloge

Čistilo za joga blazine - podloge

Joga prostirke od prirodne gume, kaučuka

Što se tiče joga prostirki izrađenih od prirodne gume, kaučuka, one imaju blagi miris po gumi. Kaučuk, prirodna guma je prirodni materijal i nije otporan na UV zrake, tj. osjetljiv je na sunčevu svjetlost. Također, guma stari, postaje nefleksibilna ako je ne koristimo. Prirodna guma može dobiti nijanse mrlja zbog utjecaja svjetlosti. Joga prostirke od prirodne gume uvijek se trebaju okretati s vanjske strane prema van – tako spriječavamo savijanje joga prostirke. Da biste se riješili mrlja, joga prostirku samo treba oprati. Za čišćenje se preporučuje mokra krpa. Joga prostirke od kaučuka možete oprati hladnom vodom i nježnim, neagresivnim deterdžentom. Još će biti bolje ako koristite sredstvo za čišćenje ReYoga s eteričnim uljima. Prostirku dobro posušite, ali ne na suncu ili u blizini izvora topline.

Joga prostirke s otvorenim stanicama

Joga prostirke s otvorenim stanicama trebaju još veću brigu o čistoći. Takve prostirke su poput spužvi koje usisavaju svu nečistoću s njihove površine prema unutrašnjosti. Za "dubinsko" čišćenje vam preporučujemo Manduka Deep Cleanser sredstvo za čišćenje joga prostirke. Sredstvo za čišćenje čisti i obnavlja joga prostirku te pruža „besprijekornu“ podlogu i odlično prianjanje.

Sredstvo za čišćenje pomiješajte s vodom kako biste dobili vodenu kupelj za svoju joga prostirku. Potopite joga prostirku u pripremljenu kupku na 5-10 min. Okrenite je nekoliko puta. Tvrdokorne mrlje nježno trljajte s krpom ili mekom spužvicom. Zatim isperite joga prostirku sa svježom vodom. Ovdje je još važnije da joga prostirku stvarno dobro posušimo jer je joga prostirka upila vodu i zaista je mokra i iznutra. Sušite je najmanje 24 sata.

Za brzo, svakodnevno čišćenje preporučujemo Manduka Everyday Cleanser sredstvo za čišćenje joga prostirke. Ugodna pjena brzo čisti mrlje i joga prostirki daje svježinu. Proces čišćenja sličan je kao kod univerzalnih sredstvi za čišćenje.

Čistilo za joga blazine - podloge

Joga prostirke od prirodne plute - čišćenje

Održavanje: Pluta je vrlo izdržljiv i otporan materijal. Zato će takva prostirka trajati jako dugo uz minimalnu njegu i održavanje.

Važno je da je uvijek savinete s vanjske strane prema van (da je pluta na vanjskoj strani) – tako ćete spriječiti puknuće plute i ukrivljenje joga prostirke. Prostirku ne izlažite izravnoj sunčevoj svjetlosti, ne ostavljajte ju u vrućem i suhom mjestu, ne ostavljajte je u autu na suncu (to se odnosi na sve joga prostirke). Nakon vježbanja joge, kad je joga prostirka mokra i vlažna od znoja ili vode, prostirku obavezno posušite prije nego što je zarolate. Prostirku rasprostrite na pod ili je objesite da se potpuno posuši, a zatim je zarolajte.

Čišćenje - pluta je prirodni materijal i ima antibakterijska i antimikrobna svojstva. U slučaju vrlo česte uporabe preporučuje se redovito čišćenje (jednom tjedno). Očistite prostirku hladnom vodom i nježnim, neagresivnim deterdžentom. Biti će još bolje ako koristite sredstvo za čišćenje ReClean. Tada je obavezno morate dobro posušiti. Na nekim dijelovima pluta može potamniti, odnosno dobiti tamnije mrlje.

Moguće je da takve tamne mrlje neće biti moguće ukloniti. To je potpuno prirodno jer naša koža znojenjem ostavlja razne tvari na površini, a koje mogu obojati prirodni materijal. Obojenost prostirke mogu uzrokovati i kreme, ulja, losioni koje koristimo na koži. A funkcija prostirke ostaje nepromijenjena!

Ako je naša plutasta joga prostirka zaista prljava, na neko vrijeme je možemo uroniti u hladnu vodu kojoj smo dodali nježni, neagresivni deterdžent i lagano ga utrljati nježnom spužvicom ili krpom. Zatim temeljito isperemo sapun i dobro posušimo.

Opcija zaštite joga prostirke na strani koja dotiče tlo – npr. kada vježbate jogu u prirodi, savjetujemo uporabu Zaštita za joga prostirku Mat Cover ReYoga.  Tako se vaša prostirka neće zaprljati ili oštetiti, te možete slobodno uživati i vani u prakticiranju asana.

Joga podloga Manduka


Pročitaj više

Pomagala za meditaciju

Udah i izdah. Ustvari si svoj zen kotiček. Kvalitetni i ekološki dodaci.

Pomagala za meditaciju

Pročitaj više

Mini vodič za stilove joge

Koji stil joge je zame? Pomozi si s mini vodičem kroz stilove joge.

Mini vodič za stilove joge

Pročitaj više

Kako odabrati joga prostirku?

Koja je prava?

Kako odabrati joga prostirku?

Pročitaj više

 

Kako izabrati joga prostirku

Na tržištu je poplava raznih joga prostirki. Različiti materijali, različite dimenzije, rasponi cijena... Svaka ima svoju svrhu, zasigurno. Već vas sada boli glava kada razmišljate koja bi bila prava za vas? Stvar nije tako komplicirana i zamorna kako se čini. Na kraju, odabirete nešto lijepo, nešto korisno za vas. Joga prostirka, vaša pratnja u vježbanju.

Kako odabrati joga prostirku

© 2021 JogaLine & Samana | Sva prava pridržana