ŠTO JE JOGA? KAKO ZAPOČETI S JOGOM?

Što je joga? Kako započeti jogu?

 

Što je joga? Kako započeti s jogom?

Joga je sveobuhvatan sustav koji može pozitivno utjecati na sve aspekte našeg života. Ako tražite način da poboljšate svoje zdravlje i dobrobit, joga je izvrstan izbor.

 
 

Što je joga?

Joga je drevna indijska disciplina koja se usredotočuje na fizičko, mentalno i duhovno zdravlje. Riječ "joga" dolazi od sanskrtske riječi "yuj" što znači "ujediniti". U jogi se sjedinjujemo sa svojom nutrinom, s prirodom i univerzalnom energijom. Danas postoji mnogo različitih vrsta joga, koji su prilagođeni različitim potrebama i ciljevima. Istraživat ćemo različite vrste joge

Vrste joge

 

Joga - put do sebe

Čovjek je tragač. Unutarnjeg mira, zadovoljstva, radosti, zdravlja, apsolutnog. Svatko na svoj način traži ravnotežu između vanjskih i unutarnjih čimbenika koji utječu na našu dobrobit. Suvremeni ritam života donosi sve više izazova u postizanju osobnog zadovoljstva, dobrobiti i zdravlja, stoga je važno pronaći oslonac u nečemu što nam pomaže u održavanju ravnoteže.

Neki posežu za instant rješenjima, drugi, na temelju spoznaje da nema čarobnog štapića, kreću u pronalaženje i 'ispunjavanje' unutarnjeg zadovoljstva i boljeg blagostanja na održiviji i cjelovitiji način. Jedna od takvih metoda je praksa joge koja se sve više proteže kao učinkovit i holistički način za puniji i ispunjeniji život pojedinaca.

Joga - put do sebe

Joga pozitivno pridonosi dobrobiti pojedinca na više razina – fizičkoj, mentalnoj, socijalnoj, duhovnoj, budući da predstavlja složen holistički sustav. Ne može se definirati samo kao znanost, filozofija ili religija.

Joga je prije svega izuzetan, pomno osmišljen i promišljen trening osobnosti koji može omogućiti osobi da sazrije i ostvari svoj puni potencijal.

Istovremeno, daje odgovore na temeljna pitanja života, nadilazi dualizam u kojem smo uhvaćeni između tjelesnog i mentalnog, koji su samo dvije strane stvarnosti.

 

 
 

Prednosti joge

Joga je drevni sustav vježbanja koji kombinira položaje tijela, disanje i meditaciju. Pruža mnoge dobrobiti za zdravlje i blagostanje:

  • Poboljšana pokretljivost: joga pomaže poboljšati pokretljivost zglobova i mišića, što može olakšati svakodnevne zadatke i smanjiti bolove u leđima i drugim dijelovima tijela.
  • Povećana snaga: joga može pomoći u jačanju mišića, što može poboljšati držanje i smanjiti rizik od ozljeda.
  • Smanjenje stresa: Joga je učinkovit način za oslobađanje od stresa i tjeskobe. Može pomoći u smirivanju uma i tijela te poboljšati opću dobrobit.
  • Poboljšano disanje: joga može poboljšati disanje, što može povećati energiju i poboljšati cjelokupno zdravlje.
  • Gubitak težine: joga može pomoći u mršavljenju tako što pomaže u poboljšanju metabolizma i mišićne mase.
  • Poboljšan san: joga može poboljšati san tako što pomaže opustiti um i tijelo.
  • Smanjenje rizika od bolesti: joga može pomoći u smanjenju rizika od određenih bolesti, uključujući bolesti srca, rak i depresiju.
Joga je put do sebe. Riječ "joga" dolazi od sanskrtske riječi "yuj" što znači sjedinjenje/povezanost tijela, uma i duha s kozmičkom energijom. Joga je "Chitta Vritti Nirodah" (Joga sutre, Patanjali), što znači smirivanje vihora misli.

Iz jogijske perspektive, zdravlje nije samo tijelo bez bolesti, već holistički pristup zdravlju u kojem su tijelo, um i duša sastavni i međusobno povezani dijelovi. Pretpostavlja dobro psihičko, fizičko i socijalno blagostanje čak i u stresnim situacijama.

Joga također pretpostavlja da postoji neravnoteža u tijelu, koja zauzvrat dovodi do bolesti, zbog poremećenog protoka prane - životne energije koju previše trošimo na svoje ograničene percepcije, kada svoj um fokusiramo samo na sebe i ograničavamo ga, kada žudimo za vanjskim objektima ili kada manipuliramo drugim ljudima.

Kada se oslobodimo ograničavajućeg uma i kada uspostavimo dosljednu praksu smirivanja uma, u nama se stvara tišina i prostor za nove misaone obrasce. Stvorimo mentalno zdravlje, koje je temelj fizičkog zdravlja.

Joga - put do sebe

Većina bolesti današnjice su psihosomatske, pa se joga etablirala kao jedan od učinkovitih načina rješavanja problema povezanih sa stresom, kao što su astma, dijabetes, visoki krvni tlak, kardiovaskularne bolesti, gastritis, anksioznost, depresija i drugi psihički problemi.

Kada govorimo o jogi kao 'lijeku', to je joga chikitsa, što na sanskrtu znači zauzeti se i djelovati protiv bolesti. Joga ima mnogo žanrova, koji su podijeljeni u četiri glavna:

  • bhakti joga (joga predanosti i pobožnosti),
  • karma joga (joga akcije),
  • jnana joga (joga znanja ili mudrosti) i
  • raja joga (joga kontrole tijela i uma).

Stilovi joge

Raja joga također uključuje hatha jogu koja je najrazvijenija na Zapadu. Riječ "hatha" sastoji se od dva sloga "ha" i "tha", što simbolično označava dva principa: sunce-mjesec, jin-jang, muško-ženski princip.

Cilj joge je uravnotežiti ova dva principa i time pridonijeti fizičkom, mentalnom i duhovnom rastu.
 

Kako početi vježbati jogu?

Onima koji se prvi put susreću s jogom savjetuje se pohađanje početnih satova joge (npr. hatha, iyengar, kundalini tip joge), gdje ćete postupno naučiti osnovne asane, orijentirati se u njihovim pravilno izvođenje (najvažniji element u izbjegavanju ozljeda) te naučiti osnove pranajame - tehnike disanja i meditacije.

Pri odabiru najprikladnije joge važan je naravno i učitelj koji treba imati odgovarajuću stručnu spremu i dovoljno iskustva u podučavanju. Web stranica Hrvatski savez za jogu, gdje su okupljeni svi certificirani učitelji joge u Hrvatskoj, može vam pomoći u odabiru.

Za one koji su već upoznati s jogom, možete se uključiti u naprednije tečajeve ili isprobati zahtjevnije prakse joge (ashtanga, vinyasa, acro joga, hot joga), ovisno o vašim sposobnostima. Ako vam je pjevanje blizu, moći ćete naučiti i mantre - svete pjesme. Uz korištenje mudri - gesta rukama, one su ključni element u kundalini jogi ili kirtan jogi i satsanzima (okupljanjima).

Pojedinci s medicinskim ili drugim poteškoćama mogu sudjelovati u fokusiranijim vježbama joge, npr. hormonalna joga, joga za trudnice, restorativna joga. Ove prakse uzimaju u obzir specifičnosti zdravstvenog stanja, usmjerene su na poboljšanje pojedinih dijelova ili organa tijela i blažeg su intenziteta.

 

 
 

Što mi je potrebno za vježbanje joge?

Potrebna vam je volja, prostirka za jogu, udobna odjeća, ručnik i boca vode. Većina studija ima prostirke koje možete iznajmiti, ali za higijenu i vlastitu kućnu praksu, preporučamo da odaberete vlastitu. U vježbanju joge koriste se i razni joga dodaci koji vam mogu pomoći u izvođenju asana - blokovi, remeni, bolsteri...

Proizvodi za jogu

Što mi treba za vježbanje joge

Joga stoga nije namijenjena samo 'fleksibilnim' pojedincima koji mogu lako izvesti lotos položaj ili stojeve na glavi. Često ovo pogrešno uvjerenje mnoge odvraća od prakticiranja joge. No, upravo je to njena prednost - pogodna je za sve uzraste, oba spola i za sva tijela - čak i za one s ozljedama, medicinskim ograničenjima i različitim filozofskim pogledima. Na kraju, potaknimo sve one koji oklijevaju vježbati jogu, s mudrošću učitelja B.K.S. Iyengar

“Joga je kada svaka stanica tvog tijela pjeva pjesmu duše.

 

Prostirke za jogu

Među prostirkama postoji značajna razlika. Već u cijeni, a kamoli u materijalu i ostalim detaljima. Prilikom kupovine prostirke obratite pozornost na:

  • materijal: dobro je koristiti prirodne materijale ili one umjetne, koji su čisti, ekološki, biorazgradivi, bez otrovnih ljepila ili drugih nečistoća. Uostalom, naša koža provodi puno vremena u kontaktu s prostirkom.
  • prianjanje: ovu važnu značajku jamče svi proizvođači. U praksi je, naravno, potpuno drugačije. Ali, nažalost, ne postoji standard po kojem se možemo orijentirati, odnosno reći koji su materijali dobri, a koji nisu. Određena prostirka od 100% kaučuka može, ali i ne mora, izuzetno dobro držati. Morat ćete vjerovati prodavaču ili svom učitelju joge. U trgovini bi vam morali omogućiti i da prostirku probate.
  • konstrukcija, slojevitost: dobro je da se prostirka sastoji od više slojeva. U prAni su pronašli izvrsnu kombinaciju prirodnog kaučuka ili biorazgradivog TPE-a na obje vanjske strane i s jezgrom od pamuka ili kaučuka. U tom slučaju jezgra sprječava rastezanje ili gužvanje prostirke ispod nogu, ruku...
  • pore: važno je da vanjska površina ima zatvorene pore, kako naš znoj i druge moguće tekućine ne bi procurile u unutrašnjost prostirke. Naša prostirka je bez bakterija i ne preuzima neugodne mirise.
  • dimenzije: pronađite pravu prostirku za sebe i svoje vježbanje. I po dužini i po širini i po debljini. Velika većina bira mekše prostirke debljine 5 mm, izrađenih od TPE materijala koji nude udobnost i izvrsnu podstavljenost. Zahtjevniji obično biraju između tanjih 4 ili 3 mm, od kaučuka ili TPE. Ove prostirke su tvrđe, nude još bolje prianjanje, veću stabilnost i omogućuju precizniji trening.

Vodič - Kako odabrati prostirku za jogu

Joga jastuci

Inače, u većini joga studija, prostirke već postoje, u vlasništvu studija. Ali razmislite samo koliko se različitih ljudi ispred vas već oznojilo na njima. Nažalost, u velikim slučajevima te su prostirke jeftine, bez ekološke note i potpuno prosječne za vježbanje. Posljednjih sezona raste svijest praktičara da sa sobom nose vlastitu prostirku. Ali to bi trebala biti praksa, a ne iznimka.

Razmišljate o odlasku u wellness i ponudi korištenog ručnika?

Ručnici za jogu

 

 
 

Odjeća za jogu

Ovdje je stvar jednostavnija, ali ipak važna. U svakom slučaju odjeća mora biti udobna, rastezljiva kako bismo u njoj mogli izvoditi i najzahtjevnije asane. Da nam majica ne pada preko glave u položajima "na glavi" i slično. Važno je da se tijekom vježbe potpuno fokusiramo na asane i da nam ništa ne odvlači pažnju od toga. Kako ćemo postići svoje ciljeve ako pozornost moramo usmjeriti na nešto što nas smeta, koči.

Odjeća za jogu

Stil ili vrsta odjeće također se razlikuju između samih grana joge.

U iyengar jogi važno je vidjeti položaj mišića na tijelu, pa se u ovom stilu najčešće koriste kratke hlače ili uske tajice, a kod žena topići, grudnjaci. Moramo paziti i na remene, da kopča stvarno drži i da se ne uvrću.

Kod hot yoge ili vruće joge, gdje se prostorija zagrijava na nešto manje od 40 Celzijevih stupnjeva i vlaga je dosta visoka, dolazi do pojačanog znojenja pa se i ovdje prakticiraju topići, grudnjaci i kratke hlačice, a uz prostirke i ručnici. Dobro je da je ručnik ugodan na dodir, mekan, nježan u dodiru s kožom, da se brzo suši, ne klizi. Ova vrsta ručnika za jogu je lakša, savija se u manji volumen od običnih frotirnih ručnika, što je prilično vidljivo tijekom transporta.

Odjeća za jogu

Dobro je posegnuti za prirodnim, održivim, ekološki čistim materijalima, poput organski pamuk, konoplja, uključujući vunu, reciklirani poliester, Tencel®. U ovim i sličnim materijalima, vaše tijelo će se osjećati dobro, dodir s kožom će biti ugodan i nježan, klima će za vaše tijelo biti optimalna. Dobro je da se odjeća brzo suši. Za ženske majice preporučuju se integrirani grudnjaci. Bitno je da šavovi na odjeći budu takvi da nas ne sputavaju, da nam se ne urezuju u kožu. Obično su proizvođači to riješili ravnim šavovima.

Odjeća za jogu

Odjeća za jogu, pilates i ostale sportske aktivnosti

U jogi se ponovno pokazuje stari i često korišteni slogan: vaša odjeća je vaša druga koža

Pazite na odabir prave odjeće. Samo s pravim odabirom odjeće i dodataka, vaša pozornost može biti usmjerena samo na tjelovježbu i ništa drugo. Stoga se potpuno prepustite vježbi, neka vas ništa ne sputava u tome. Samo tako ćete postići svoje ciljeve.

Jedan od prAninih materijala ne zove se uzalud Nevaeh. Pročitajte tu riječ unatrag i dobit ćete: heaven (nebo/raj).

 
  1. Ženska jakna Eva Trespass
    Cijena 61,44 EUR Standardna cijena 102,41 EUR
  2. Seamless Leggings, ženske tajice Lotuscraft
    Cijena 57,59 EUR Standardna cijena 76,79 EUR
  3. Ženski sportski top prAna Everyday Bra
    Ocjena:
    100%
    Cijena 34,40 EUR Standardna cijena 57,33 EUR
  4. Sportski grudnjak Tavi Noir, Tavi Bra
    Cijena 35,83 EUR Standardna cijena 51,18 EUR
  5. Ženske duge hlače za jogu Organic Yoga
    Ocjena:
    100%
    Cijena 59,90 EUR Standardna cijena 66,55 EUR

 
 

Joga - dodatak sportskom treningu

Joga ima povijest dugu nekoliko tisuća godina, a njezina svrha zapravo nije ograničena na fizičko tijelo. Vježbanje joge dovodi do poboljšanja zdravlja i tjelesne kondicije, uči nas unutarnjoj svijesti i opuštanju, a kroz to postižemo i dugoročni pozitivan unutarnji stav.

Mnogi se sportaši prvi put susreću s jogom tijekom rehabilitacije ozljede i iznenađeni su kada otkriju da su im se poboljšala mobilnost, snaga i stabilnost, da su manje napeti i lakše se nose s psihološkim pritiscima povezanim s treningom i natjecanjima.

Jedan od najpoznatijih svjetskih stilova joge, Iyengar joga, također je poznat po svojoj terapeutskoj orijentaciji i fokusira se na pravilnu izvedbu položaja, koja se u potpunosti može prilagoditi potrebama pojedinca korištenjem raznih dodataka (blokovi, remeni, stolice i sl.). 

Kristina Suchy - joga

Sport je usmjeren na pomicanje tjelesnih granica, ali naporan trening može dovesti do ukočenih i zgrčenih mišića. To dovodi do slabije cirkulacije, sporije regeneracije, ozljeda, pretreniranosti i iscrpljenosti. Psihološke sposobnosti ključne su za uspjeh u natjecateljskom sportu. Kao nadopuna treningu, joga donosi rješenja - poboljšava svjesnost tijela, stabilnost, koordinaciju i regeneraciju tijela i uma.

Postizanje vrhunskih rezultata nije moguće bez toga.

Sportski treneri i sportaši napominju da je najučinkovitija kombinacija vježbanje joga položaja i vježbi disanja (pranajame).Time se potiče lučenje antistresnih hormona koji su ključni za psihofizičku regeneraciju. Kontrola disanja i koncentracije smanjuje broj otkucaja srca, poboljšava izdržljivost i stabilnost u stresnim trenucima.

U Sjedinjenim Američkim Državama joga je postala neizostavan dio treninga u mnogim košarkaškim klubovima u NBA ligi, američkom nogometu, atletici i triatlonu. U Hrvatskoj joga još uvijek utire svoj put, ali sve je više istraživanja i članaka na tu temu. 

Vadba joge

Kako biste izvukli maksimum iz joge, ključno je obratiti se stručnjacima i odabrati prave učitelje. Broj joga studija u Hrvatskoj je sve veći, ali važno je izabrati one koji stvarno doprinose kvalitetnoj praksi. Oprema poput odgovarajućih prostirki i odjeće također je važna za optimalno izvođenje poza i usredotočenost na vježbu.

 

 
 

Zašto preporučujemo jogu u prirodi?

Ojačajte, povećajte fleksibilnost i brže se regenerirajte! 

Pripremili smo nekoliko asana - joga vježbi koje možete raditi vani u prirodi i za to vam nije potrebna nikakva oprema!

Asane su izvrsne za zagrijavanje i istezanje, čime se smanjuje mogućnost ozljeda. Jednostavne su za izvođenje i sveobuhvatne za sve mišićne skupine i zglobove. Svjesnim disanjem se i psihički bolje pripremamo za daljnje vježbanje. Dublji učinak asana postiže se redovitim, dužim vježbanjem joge (barem jednom tjedno).

Na fizičkoj razini pomaže nam ojačati mišiće i zglobove, poboljšati percepciju i koordinaciju tijela, povećati fleksibilnost i stabilnost te pridonosi bržoj regeneraciji. 

Na psihološkoj razini donosi veću smirenost, zadovoljstvo, samopouzdanje, koncentraciju, a to su samo neki od pozitivnih učinaka. Vježbanje joge nudi kretanje u svim smjerovima, što je dobra protuteža drugim vrstama kretanja (i naprezanju samo određenih mišićnih skupina), kao što je npr. penjanje, planinarenje, trčanje, vožnja bicikla...

Odjeća za jogu i slobodno vrijeme održivih marki prAna i Manduka.

Što je joga? Kako započeti jogu?

 

 

Naši održivi
brendovi


Zašto JogaLine?

Ocijenjeno 4.9 od 5 na podlogi 448 ocjena na

Pod imenom JogaLine krije se mnogo više od same joga. JogaLine - prva joga trgovina.

Osiguravamo opremu za sve ugodne aktivnosti. Ponuda opreme za jogu,
joga prostirke, pomagala za jogu (blokovi, bolsteri),
pomagala za meditaciju, odjeća za jogu i sportske vježbe...

Tu smo za vas. S kvalitetnim i održivim proizvodima.
Imate li pitanje?

Kontaktirajte nas!

© 2024 JogaLine & Samana | Sva prava pridržana