Kako izabrati pravi bolster za jogu?

Kako odabrati joga prostirku

Na tržištu je poplava raznih joga prostirki. Različiti materijali, različite dimenzije, rasponi cijena... Svaka ima svoju svrhu, zasigurno.

Već vas sada boli glava kada razmišljate koja bi od njih bila prava za vas? Stvar nije tako komplicirana i naporna kako se čini. Uostalom, birate nešto lijepo, nešto korisno za vas. Joga prostirka je vaš suputnik u vježbanju.

Bez obzira na praksu vježbanja i ono što vam treba, važno je da je joga prostirka izrađena od ekoloških materijala jer na njoj provodimo mnogo vremena, dodirujemo je golom kožom, znojimo se na njoj i mnogo puta pritisnemo i usnice na prostirku. Dakle, ne samo zbog okoliša, već i zbog nas samih, važno je da je joga prostirka napravljena od čistih, besprijekornih materijala.

Koja je joga prostirka najbolja?

Na to pitanje ne postoji ispravan ili pogrešan odgovor.

Koja je joga prostirka najbolja za mene?

Da, i ovdje je slično - pitanje bez ispravnog ili pogrešnog odgovora.

tablica_joga prostirke

KLIKNI- pregled tablice svih joga prostirki (sve marke)

 

Možemo vam pomoći. Uz nekoliko savjeta kako pronaći pravu joga prostirku za vas!

Dimenzije joga prostirke

Kakvih će dimenzija biti naša joga prostirka, ovisi o našem tijelu - viši obično pribjegavaju produženim, "long" verzijama joga prostirke. Dakle, ovo je prilično jednostavan izbor. Zamislite položaj savasane i dodajte svojoj visini nekoliko centimetara sa svake strane...

Debljina i tvrdoća joga prostirke

Debljina i tvrdoća joga prostirke – što nam treba? Ovisno o stilu joge i našim očekivanjima u vezi udobnosti. Svakako treba uzeti u obzir oba svojstva - debljinu joga prostirke zajedno s gustoćom materijala joga prostirke, što podrazumijeva tvrdoću. Čak i ako je debljina poprilična, a materijal prilično kompaktan, gust, tada je joga prostirka još uvijek tvrda i nije mekana. Stoga više milimetara ne znači nužno i više udobnosti.

Dakle, kupujete li mekanu ili gustu, tvrđu joga prostirku?

Za osjetljiva koljena odaberite mekšu verziju. Za ravnotežu i zahtjevnije položaje odaberite tvrđu.

Ako je tvrda joga prostirka ugodnija za naše zglobove jer možemo bolje stabilizirati i pronaći veliku potporu, mekša je dobra za "vježbanje“ zglobova jer moramo namjestiti i zadržati zglob u ispravnom položaju.

Materijali joga prostirki

Materijal - na tržištu postoji mnogo joga prostirki i razni umjetni materijali, prirodni materijali od kaučuka, pluta, čak i jute i pamuka, a i još toga bi se moglo pronaći.

Imajte na umu da ovdje nećemo razmatrati poplavu "nečistih", ekološki kontroverznih, čak i otrovnih joga prostirki. Ovdje ćemo govoriti samo o "čistim" joga prostirkama, čije umjetne supstance su bez klorida, bez toksičnih tvari, bez toksičnih ljepila... Prirodna guma, kaučuk "naših" joga prostirki dolazi od drveća, gdje je njihova proizvodnja kontrolirana i ne ugrožava amazonske prašume ili druge ugrožene šume.

Što onda odabrati? Koji je materijal pravi? Umjetni, sintetički materijali ili prirodni? Za još težu odluku, često se u jednoj joga prostirki isprepliću obje vrste materijala.

Neka osnovna svojstva joga prostirki ovisno o materijalu i što sve možemo naći na tržištu:

Joga prostirke od umjetnih materijala

Prednosti joga prostirki od umjetnih materijala

 • obično imaju manju težinu i zbog toga ih je lakše nositi (naravno, postoje i iznimke)
 • obično su zatvorenih stanica i ne apsorbiraju nikakve tekućine, znoj i stoga su higijenski čišće
 • viši rang takvih joga prostirki vrlo je izdržljiv i ima dugi vijek trajanja
 • obično niža cijena

Nedostaci joga prostirki od umjetnih materijala

 • izuzetno je mnogo različitih modela i zato je ponekad teško pronaći pravu
 • niži rang joga prostirki obično je mekši, "pjenastiji" i zbog toga, kraćeg životnog vijeka

Joga prostirke od umjetnih materijala i njihova svojstva:

Manduka ProLite joga prostirka

Vrhunska, kompaktna joga prostirka s doživotnim jamstvom. S korištenjem postaje sve bolja i bolja. Za ozbiljne jogije i sve vrste joge. Dostupna je i produžena verzija ProLite Long.

prAna E.C.O. i E.C.O. Henna

Ove dvije joga prostirke već su godinama hit. Udobne i s odličnim prianjanjem. Blago mekane i zato popularne i za pilates. Lijepe boje i povoljna cijena. Razlika između njih je samo u printu. Pogodne za sve vrste joge i druge vježbe, možda su za najzahtjevnije nekako mekane. Na raspolaganju proširena verzija E.C.O. Long.

ReYoga Soft i Light joga prostirke

Vrlo slične spomenutoj prAna E.C.O., samo da je jedna deblja, a druga tanja. Sjajne boje i sjajna cijena. Deblja, Soft, posebno je pogodna za pilates i druge vježbe. Light je za one kojima nije potrebno toliko udobnosti.

Manduka Pro Travel joga prostirka

Kombinira sve karakteristike već dobro poznate prostirke za jogu PRO i PRO Lite, osim što je puno lakša i može se nositi kao klasična joga prostirka ili presavijena kao joga ručnik. Odličan izbor za zahtjevne jogije na putu.

Manduka welcOMe joga prostirka

Osnovna joga prostirka s izvrsnim prianjanjem. Odlična cijena. Dizajnirana za početnike i rekreativce.

 

Joga prostirke od prirodnih materijala

Kaučuk

Prednosti joga prostirke od kaučuka

 • super prianjanje
 • prirodni dodir, kontakt s kožom
 • nisu previše tvrde ili previše mekane, pogodne za sve stilove joge
 • vrlo izdržljive i otporne, pa čak i ako ih ne održavamo, to se neće vidjeti

Nedostaci joga prostirke od kaučuka

 • veća težina
 • miris kaučuka (tijekom upotrebe se smanji miris, ali nekima i dalje smeta)
 • obično viša cijena

 

Joga prostirke od kaučuka i njihova svojstva:

prAna Indigena i Manduka eKO Lite

Obje vrhunske prostirke od kaučuka. TOP prianjanje, upravo prava gustoća materijala da budu udobne i istodobno kompaktne za pružanje pune potpore u joga položajima. prAnina Indigena je nešto veća po dimenzijama i nešto skuplja.

ReYoga Grow joga prostirka

Ova prostirka bila je najveće iznenađenje za sve nas. Super prianjanje, prava gustoća materijala i skoro bez mirisa po kaučuku. Iznenadit ćete se!

Manduka eKO joga prostirka

Deblja je i udobnija verzija slavne Eko Lite joga prostirke i eKo 5 mm. Za one kojima treba malo više udobnosti i potpore za koljena, laktove...

Liforme Yoga Mat joga prostirka

Prostirka s AlignForMe sustavom, kao mapa za vaše asane. Prostirka je nešto duža i šira od običnih joga prostirki. Izrađena je od prirodne gume (kaučuka) i eko poliuretana.

Pluto

Prednosti joga prostirke od pluta

 • ne izaziva alergije, antibakterijska
 • vrlo izdržljiva i otporna (i na vatru i vodu)
 • prirodni izolator
 • ekološki prihvatljiva
 • ostaje ravna, ne nabora se
 • bolje prianjanje kada je mokra
 • estetski lijepa

Nedostaci joga prostirke od pluta

 • na nekim dijelovima može potamniti, tj. dobiti tamnije mrlje
 • slabije prianjanje kada je suha
 • teže se pere

 

Joga prostirka od pluta i njezina svojstva:

Lotuscrafts joga prostirka od plute - vježbanje joge na prostirci od plute je poseban doživljaj. Možete izabrati prostirku od plute koja ima nacrtan sustav linija, koji olakšava poravnanje u položajima ili prostirku bez sustava linija.

 joga prostirka od pluta

Joga prostirke i vlakna od mikrofibre

Posebno mjesto posljednjih godina zauzimaju joga prostirke koje na gornjem sloju imaju mikrofibra vlakna.

Obično su to izuzetno lijepe joga prostirke s prekrasnim printom, čak i cijelom fotografijom po cijeloj površini joga prostirke. Mikrofibra vlakna omogućuju bilo kakav print.

Površina mikrovlakana je vrlo ugodna na dodir. Međutim, skliska je!

Ovdje nećete naći optimalno prianjanje! Što čak nije niti loše. Budući da su određeni stilovi joge vrlo dinamični i svojevrsni su "flow" pokreta - kod takvih je stilova joge čak i dobrodošlo da se ne lijepimo previše na joga prostirku te da lijepo, glatko klizimo iz položaja u položaj. Ako se puno znojimo, takve joga prostirke su dobrodošle jer vlažne nude odlično prianjanje.

Stoga se takva joga prostirka može malo poprskati vodom i prianjanje će biti izvrsno. Također, ako putujemo u neke tropske zemlje u kojima ima puno vlage u zraku - ovdje će mikrovlakna dobro poslužiti sa super prianjanjem. Upravo zbog ovog „kliznog“ svojstva, takve se joge prostirke kod nas slabije prodaju i zato je manja ponuda.

Ovdje možemo spomenuti i  dvije tanke joga prostirke za putovanja.

Joga prostirke za putovanja

Moramo spomenuti pravi hit posljednjih sezona – joga prostirke za putovanja! To su one tanke, obično debljine od samo 1,5 mm. Odlične su jer ih jednostavno možemo strpati u ruksak, torbu. Imaju izuzetno mali volumen. Vrlo su izdržljive i možemo ih raširiti na bilo kojoj površini (livada, pijesak...).

Uvijek mogu biti s nama - na plaži, u planinama, na putovanju...

Preporučujemo vam super "ljepljivu" joga prostirku izrađenu od 100% kaučuka Manduka eKO SuperLite ili prAna Transformation ili joga prostirku, koje imaju gornji sloj od mikrovlakana.

Za sve one koji se volite skitati, preporučujemo i dvije malo različite joga prostirke: ReYoga Rug izrađena od 100% pamuka ili ReYoga Grippy Boo, hibrid između ručnika i prostirke za jogu, mekana, ugodna, malog volumena.

Brendovi joga prostirki

Posljednjih sezona tržište je potresla marka Liforme. Dolaze iz Engleske. Brend s dvije joga prostirke. Jednostavno Yoga Mat i Travel Yoga Mat.

Joga prostirka od prirodnog kaučuka, obložena poliuretanom! Sa sustavom AlignForMe, koji služi kao "karta" za asane. Prostirke imaju najbolje moguće prianjanje, udobne su i izdržljive. Uz to, dobivate i sjajnu torbu za nošenje. Razlika između njih je samo u dimenziji.

Liforme marku su naravno, slijedili i ostali proizvođači. Spomenimo Yoga Desing Lab Infinity joga prostirka - jako lijepa joga prostirka! Također i visoko kvalitetna. Nešto manjih dimenzija i jedan stupanj niže po rangu, ali još uvijek vrhunska.

Vrijedno je još spomenuti i posebne joga prostirke - Manduka GRP joga prostirka i Manduka X joga prostirka. To su one „radne“ joga prostirke. Za one koji se puno znojite, koji trebate izdržljivu podlogu za ozbiljnu i dinamičnu vježbu.

I treća posebnost Lotuscrafts - joga prostirka od pluta - prirodni materijal koji će milovati našu kožu. Vježba je ugodna i „topla“. Pluta može biti lagano sklizava (slično mikrofibru - ako je poškropite vodom, prianjanje će biti izvrsno). Za sve vas koji znate što želite!

Još jedna vrlo važna stvar - sve ove upute dolaze iz vlastitog iskustva prakticiranje joge i iskustva naših kupaca koji se bave jogom.

 


Pročitaj više

Pomagala za meditaciju

Udah i izdah. Ustvari si svoj zen kotiček. Kvalitetni i ekološki dodaci.

Pomagala za meditaciju

Pročitaj više

Mini vodič za stilove joge

Koji stil joge je zame? Pomozi si s mini vodičem kroz stilove joge.

Mini vodič za stilove joge

Pročitaj više

Kako odabrati joga prostirku?

Koja je prava?

Kako odabrati joga prostirku?

Pročitaj više

 

Kako izabrati joga prostirku

Na tržištu je poplava raznih joga prostirki. Različiti materijali, različite dimenzije, rasponi cijena... Svaka ima svoju svrhu, zasigurno. Već vas sada boli glava kada razmišljate koja bi bila prava za vas? Stvar nije tako komplicirana i zamorna kako se čini. Na kraju, odabirete nešto lijepo, nešto korisno za vas. Joga prostirka, vaša pratnja u vježbanju.

Kako odabrati joga prostirku

© 2023 JogaLine & Samana | Sva prava pridržana