ŠTO JE JOGA? KAKO ZAPOČETI S JOGOM?

Stilovi joge: Potpuni vodič za početnike i napredne

 

Stilovi joge: Potpuni vodič za početnike i napredne

Tražite potpuni vodič kroz stilove joge? U ovom ćemo članku istražiti različite vrste joge, uključujući njihovu povijest, karakteristike i dobrobiti. Saznajte koja je vrsta joge prava za vas i započnite svoje putovanje jogom danas!

 
 

Ako vas privlači vježbanje joge i flertujete s njom, sigurno se pitate gdje i kako početi. Svi smo mi (bili) početnici i znamo za tu početničku nesigurnost, stoga smo pripremili kratki vodič kroz "jogijske vode" koji vam može biti od pomoći.

 

Što je joga?

Joga je drevna indijska disciplina koja se usredotočuje na fizičko, mentalno i duhovno zdravlje. Riječ "joga" dolazi od sanskrtske riječi "yuj" što znači "ujediniti". U jogi se sjedinjujemo sa svojom nutrinom, s prirodom i univerzalnom energijom. Danas postoji mnogo različitih vrsta joga, koji su prilagođeni različitim potrebama i ciljevima. Istraživat ćemo različite vrste joge.

Što je joga? Kako započeti s jogom?

Povijest joge

Joga je nastala u Indiji prije više od 5000 godina. Izvorno je bila povezana s hinduizmom, ali se s vremenom proširila i na druge religije i kulture. U 19. stoljeću joga je postala popularna u zapadnoj civilizaciji. Za to je zaslužan rad indijskog filozofa Swamija Vivekanande, koji je jogu predstavio Europi i Americi.

Mini vodič također može nadahnuti "iskusne" praktičare da prošire svoje horizonte i isprobaju nešto novo.

Zbog popularnosti joge posljednjih godina povećana je dostupnost informacija i raznih izvora o jogi - slikovnih, video, tekstualnih, a ujedno i novih, modificiranih stilova joge ili joga prakse, prilagođene specifičnim potrebama ili specifičnostima pojedinih skupina.

Stilovi joge

Postoji mnogo različitih vrsta joge koje se razlikuju po svojim karakteristikama i prednostima.

 

Najpopularnije vrste joge su:

  • Haṭha joga je osnovna vrsta joge koja se fokusira na položaje tijela (asane), disanje (pranajamu) i meditaciju.
  • Vinyasa joga je vrsta hatha joge koja se fokusira na dinamičnu povezanost asana s disanjem.
  • Iyengar joga je vrsta hatha joge koja koristi rekvizite koji nam pomažu u pravilnoj izvedbi asana.
  • Bikram joga je vrsta hatha joge koja se izvodi u grijanoj prostoriji do 40 stupnjeva Celzijusa.
  • Ashtanga joga je vrsta hatha joge koja se prakticira u seriji asana koje se ponavljaju.

 

 
 

Koji stil/vrstu joge odabrati?

Pri odabiru stila joge važno je uzeti u obzir svoje sposobnosti i okolnosti, dob, način izvođenja... Stoga se o svemu raspitajte prije same vježbe. Pregledajte opcije, zapitajte se što želite postići - opuštenost, gipkost tijela, zahtjevnije vježbe, vježbe za određeni tip tijela.

Preporučamo da uvijek počnete vježbati jogu u joga studiju pod vodstvom obučenog učitelja s odgovarajućom licencom i kvalitetnim pristupom podučavanju. Većina lekcija namijenjena je različitim razinama težine - početnim, srednjim, zahtjevnim.

Tako ćete postupno upoznati asane - jogijske položaje, način disanja - pranajame, mantre - vodiče, tekstove ili vibracije, mudre - položaj prstiju i dlanova, lica, prikladnost asana (i stilova) za određena fizička ili druga ograničenja. 

Tek nakon savladavanja osnovnih elemenata, možete nastaviti s vježbanjem individualno ili ju nadograditi s više izazovnih razina.

Naglasimo da je vježbanje joge proces učenja koji se odvija „non-stop“. Usavršavanje asana, postizanje učinaka, upoznavanje širine i dubine joge kao znanosti je dugotrajan, cjeloživotni proces. Stoga se nemojmo uspoređivati ​​s joga 'idolima' s fotografija u savršenim asanama ili varljivim obećanjima 'gurua'.

Slušajmo sebe, poštujmo svoje tijelo i vjerujmo procesu učenja. Slijedimo osnovnu 'svrhu' vježbanja joge, a to je, osim 'duhovnog prosvjetljenja', jačanje i smirivanje tijela, uma i duha. Na sanskrtu (stari indijski jezik), joga se prevodi kao "ujedinjenje" ili "sjedinjenje", što opisuje spajanje uma i tijela radi stvaranja veće povezanosti s vlastitom čistom, suštinskom prirodom.

Mini vodič kroz stilove joge

U skladu sa stupnjem zahtjevnosti jogijske prakse i karakteristikama stila joge, također je potrebno odabrati odgovarajuću i kvalitetnu opremu za jogu - prostirku za jogu, blok, remen, bolster... Svi dodaci potrebni da vaša praksa joge bude sigurna i zadovoljavajuća.

Postoje stilovi joge koji uključuju položaje tijela koji su posebno popularni na Zapadu. Postoje i druge grane joge kao što su krija, raja i karma joga koje su odvojene od fizičke prakse joge.

 
  1. Bolster za jogu Restorative Ø24cm
    Ocjena:
    100%
    Cijena 56,30 EUR
  2. Commuter remen za joga prostirku
    Ocjena:
    100%
    Cijena 18,40 EUR Standardna cijena 20,44 EUR
  3. Joga ručnik Hot yoga Yoga Design Lab
    Ocjena:
    100%
    Cijena 41,76 EUR Standardna cijena 52,20 EUR
  4. Manduka welcOMe joga prostirka 5mm
    Ocjena:
    85%
    Cijena 55,29 EUR Standardna cijena 61,42 EUR
  5. Manduka Pro joga prostirka 6mm
    Ocjena:
    100%
    Cijena 123,57 EUR Standardna cijena 137,30 EUR
  6. Recycled Reblock Cork joga blok
    Cijena 16,29 EUR

 
 

Vrste joge: tradicionalni i noviji stilovi

HATHA joga

Sanskrtski izraz "hatha" je krovni izraz za većinu stilova joge koji kombiniraju tehnike disanja (pranajama) s asanama - fizičkim položajima. Riječ se sastoji od slogova "ha" i "tha", koji predstavljaju dvije različite sile u tijelu, solarnu ili životnu silu i lunarnu ili mentalnu silu. Svrha hatha joge je uravnotežiti, uskladiti dvije sile za održavanje zdravlja i vitalnosti – na svim razinama.

Vježbanje hatha joge obično uključuje postupno upoznavanje asana, s dužim zadržavanjem jedne asane, u opuštenom i smirenom ritmu. Na naprednijim razinama naučit ćete tehnike pranajame - disanje, mantre... Za ovaj stil za jogu vam je potrebna prostirka za jogu, dekica, obično blok i remen za jogu.

Fizički umjereno zahtjevna praksa joge.

 


 

VINJASA joga

Uključuje elemente hatha joge, osim što se odvija u bržem ritmu i dinamičnom obliku. Asane su međusobno povezane, ne zadržava se dugo u svakoj asani, zahtjevnost pokreta je veća. Redoslijed asana obično je drugačiji svaki sat. Glazba se obično koristi kao pratnja vašem kretanju. Vinyasa se razvila iz ashtanga joge 1980-ih. Mnogi novi dinamični oblici joge razvili su se iz vinjase - npr. power joga. Za ovaj stil joge potrebna vam je prostirka za jogu, dekica, povremeno blok i remen za jogu, za zahtjevnije vježbe (više znojenja) se preporučuje i ručnik za jogu.

Fizički zahtjevnija vježba joge.

 


 

ASHTANGA joga

Slično kao i vinjasa joga, temelji se na povezanosti pokreta – asana i daha, samo što je redoslijed asana uvijek isti. Redoslijed asana - sekvenci uključuje Pozdrav Suncu, a zatim različite asane prema zahtjevnosti serije - primarna, sekundarna, napredna A, B, C, D. Pokret koristi ujjai dah - pobjednički dah. Ashtanga joga se uči po sistemu majstora K. Pattabhi Joisa. Za ovaj stil joge potrebna vam je prostirka za jogu, dekica, povremeno blok i remen za jogu, za zahtjevnije vježbe (više znojenja) preporuča se i ručnik za jogu.

Fizički zahtjevna vježba joge.

 


 

IYENGAR joga

Iyengar je stil joge koji naglašava ispravno, precizno izvođenje asana. Iyengar joga obično koristi brojne rekvizite/dodatke za jogu - blokove, remen za jogu, bolstere, stolice za jogu, deke, itd. kako bi se vježbaču pomoglo u pronalaženju odgovarajućeg položaja. U satu se obično ne koristi glazba, asane su duže i sporije kako bi se omogućilo vježbačima da dublje uđu u asanu. Prikladno i za osobe s ozljedama ili kroničnim zdravstvenim stanjem. Iyengar učitelji prolaze sveobuhvatnu obuku kako bi stekli potrebno znanje. Podučava se prema majstoru BKS Iyengaru koji je sistematizirao više od 200 klasičnih joga položaja i 14 različitih tehnika disanja (s varijacijama).

Osnovni stupanj težine, kasnije fizički zahtjevnija.

 


 

KUNDALINI YOGA

Kundalini se usredotočuje na ponavljajuće pokrete sinkronizirane s dahom (krija), zajedno s pjevanjem i meditacijom. Praksa se usredotočuje na buđenje 'kundalini' energije u dnu kralježnice kako bi se provukla kroz svaku od sedam čakri (energetskih područja u cijelom tijelu). Mantra "Sat Nam" (što znači "ja sam istina") zasigurno će biti jedna od središnjih na satu kundalini joge. Jogi Bhajan ju je doveo na Zapad. Za ovu jogu obično je potrebna prostirka za jogu i deka.

Osnovni stupanj težine, kasnije fizički zahtjevnija.

 


 

YIN joga

Yin joga je spori stil koji bi trebao biti meditativan i opuštajući. Često se brka s restorativnom jogom jer obje koriste rekvizite koji pomažu držati tijelo u pasivnim asanama nekoliko minuta. Fokus je na produljenju vezivnog tkiva - tetiva, fascija i ligamenata - kako bi se poboljšala mobilnost i povećala cirkulacija u zglobovima. Yin joga uključuje specifične regenerativne položaje – asane i izvrsna je za regeneraciju i odmor te je prikladna za sve koji se suočavaju sa zdravstvenim izazovima (sindrom izgaranja, kronične bolesti). Osnovao ju je i prvi podučavao u SAD-u kasnih 1970-ih stručnjak za borilačke vještine i taoistički učitelj joge Paulie Zink.

U ovoj jogi osim prostirke za jogu koriste se dodaci - blokovi, remen za jogu, razni bolsteri, deke, stolica, jastučići za oči.

Osnovna razina težine.

 


 

RESTORATIVNA joga

Restorativna joga fokusirana je na opuštanje tijela i uma u mirnom ritmu, uz korištenje rekvizita - kao u yin jogi. Zadržavanje u asanama je duže, čak i do 10 minuta, što omogućuje lagano istezanje, tijelo podupiru dodaci - joga prostirka, blok, remen, bolsterdeke. Na ovaj način možete izvesti do 6 asana u sat vremena. Kao i yin joga, pogodna je i za osobe sa zdravstvenim problemima.

Osnovna razina težine.

 


 

HOT/vruća joga

Joga koja se izvodi u grijanoj i vlažnoj prostoriji. Općenito slična Bikram jogi, osim što slijed asana vruće joge odstupa od Bikram sekvence. Dinamičan i živahan stil s puno znojenja. Zbog vlažnog okruženja, kvalitetna prostirka za jogu i ručnik, koji osiguravaju dobro prianjanje i visoku razinu čistoće, neophodna su oprema.

Fizički srednje zahtjevna razina.

 


 

SIVANANDA joga

Stil joge koji se temelji na pet principa joge: pravilno disanje, opuštanje, prehrana, tjelovježba i pozitivno razmišljanje. Sve to doprinosi zdravom jogijskom načinu života. Vježbanje asana obično se sastoji od dvanaest osnovnih položaja ili varijacija asana s Pozdravima suncu i Savasanom. Glazba ne svira. Trebate prostirku za jogu i deku.

Osnovna razina težine.

Postoje mnogi drugi oblici i stilovi prakticiranja joge, svaki sa svojim karakteristikama. Postoje npr. hormonska joga, joga za trudnice, joga za bebe i djecu, jivamukti...

Budite otvoreni, istražujte i prepustite se iznenađenju. Sigurno ćete naučiti nešto novo o sebi, o svijetu... Možda će vam nekad trebati nježniji, sporiji oblik, a drugi put dinamičniji. Kada pronađete odgovarajući stil i učitelja, ustrajte i razvijte redovitu praksu.

 

 
 

Učinci joge

Joga ima mnoge pozitivne učinke na zdravlje i dobrobit. Može pomoći u:

  • Smanjenju stresa i tjeskobe
  • Poboljšanju ravnoteže i fleksibilnosti
  • Povećanju snage i izdržljivosti
  • Poboljšanju kardiovaskularnog zdravlja
  • Smanjenju bolova u leđima i zglobovima
  • Poboljšanju sna
  • Povećanju samopouzdanja i samopoštovanja

Kako započeti jogu

Ako se želite početi baviti jogom, najbolje je pohađati tečaj joge koji vodi kvalificirani učitelj. Učitelj će vam moći pomoći u pravilnom izvođenju položaja tijela i vježbi disanja. Licencirane učitelje u Hrvatskoj možete pronaći na stranicama Hrvatskog saveza za jogu.

Razmotrite svoju fizičku spremnost. Ako ste početnik, odaberite vrstu joge koja je prilagođena početnicima. Imajte na umu svoje ciljeve. Ako želite poboljšati svoju fleksibilnost, odaberite vrstu joge koja se fokusira na fleksibilnost. Ako želite poboljšati svoju izdržljivost, odaberite vrstu joge koja je dinamična.

Ako ne možete ići na tečaj joge, jogu možete vježbati i kod kuće. Postoji mnogo knjiga i videozapisa koji vas uče osnovama joge.
 

Naši održivi
brendovi


Zašto JogaLine?

Ocijenjeno 4.9 od 5 na podlogi 441 ocjena na

Pod imenom JogaLine krije se mnogo više od same joga. JogaLine - prva joga trgovina.

Osiguravamo opremu za sve ugodne aktivnosti. Ponuda opreme za jogu,
joga prostirke, pomagala za jogu (blokovi, bolsteri),
pomagala za meditaciju, odjeća za jogu i sportske vježbe...

Tu smo za vas. S kvalitetnim i održivim proizvodima.
Imate li pitanje?

Kontaktirajte nas!

© 2024 JogaLine & Samana | Sva prava pridržana