ŠTO JE JOGA? KAKO ZAPOČETI S JOGOM?

Joga za djecu

 

Joga za djecu - vodič kroz asane za zdravu djecu

Uključivanje djece u vježbanje joge je izvrstan način da se bolje povežete s njima. Evo naših najboljih savjeta kako uključiti djecu u vježbanje joge.

 
 

Joga, stara praksa, sve više se proteže u modernom svijetu čak i među najmlađima. Joga za djecu nije samo vježba prilagođena njihovoj razigranoj prirodi, već i za razvoj zdravog tijela, uma i emocionalne ravnoteže.

Što je joga? Kako započeti s jogom?

Dobrobiti joge za djecu

  1. Fizičke dobrobiti: Djeca koja vježbaju jogu poboljšavaju ravnotežu, pokretljivost i snagu mišića. Jednostavne asane (joga položaji) potiču zdrav rast kostiju i razvoj motoričkih sposobnosti.
  2. Psihološke dobrobiti: joga uči djecu usredotočenosti i opuštanju. Smanjuje stres, povećava koncentraciju. Time grade osnovu za upravljanje emocijama u svakodnevnom životu.

Zagrijavanje

Prije nego što djeca počnu vježbati jogu, ključno je da se upoznaju sa zagrijavanjem. Zagrijavanje je neizostavan dio svake vježbe, posebno za mlađu djecu, kako bi se prevenirale moguće ozljede. Također je važno vježbu prilagoditi dobnoj skupini i fizičkoj kondiciji djece.

Zabavljanje djece kod kuće može biti veliki izazov, pogotovo kada nema nastave. Isto tako, manjak vremena predstavlja izazov za roditelje koji bi se barem na kratko rastegnuli. Dozvolite djeci da se pridruže i pokrenite svoju maštu istovremeno!

Uključivanje djece u vježbanje joge je izvrstan način da se bolje povežete s njima i da ih naučite kako sami mogu pronaći mir. Evo naših najboljih savjeta kako uključiti djecu u vježbanje joge.

 joga za djecu

Savjeti za dječju jogu

  1. Zabavljajte se! Ispričajte priču i iskoristite položaje za kreativnu improvizaciju kroz priču – razvijanje kreativnosti bit će od koristi i vama i vašoj djeci.
  2. Oslobodite se svake namjere da djeca moraju uraditi savršeni joga položaj, neka je cilj vježbanja svjesno kretanje.
  3. Uključite zvuk i glazbu u vježbanje kako biste je učinili privlačnijom. Isprobajte filmsku glazbu kako biste zaista omogućili položajima da pričaju priču.
  4. Vodite računa o dječjoj energiji. Ako je vaše dijete razdražljivo, bilo bi dobro uključiti puno utiskivanja i trešnje da bi se oslobodila ta energija ili ako se osjećaju tiho i tužno, možda bi im odgovaralo valjanje po podu s pozama poput Dječje poze i Sretno dijete.
  5. Priviknite se da ste bosi – neka djeca osjete svoja stopala i ruke, imajući svijest da se vrate u svoje tijelo.
  6. Koristite online izvore. Na YouTubeu postoje dječje meditacije koje su korisne ako biste radije da netko drugi uči vašu djecu, da sebi možete priuštiti nekoliko trenutaka mirnoće.
  7. Budite kreativni, dajte položajima zabavna imena, povežite se kroz kretanje i uživajte u tih 5 minuta na kraju vježbanja.
 
  1. Opinel set Le Petit Chef: nož i zaštita za prste
    Cijena 27,75 EUR Standardna cijena 29,20 EUR
  2. Le Petit Chef Opinel set: nož, gulilica i štitnik za prste
    Cijena 30,74 EUR Standardna cijena 40,98 EUR
  3. Joga podloga za djecu Kid's Combo 4.5 mm
    Cijena 41,45 EUR Standardna cijena 46,06 EUR
  4. Boca za vodu, piće M5 / 530 ml
    Cijena 18,81 EUR Standardna cijena 23,51 EUR

 

Kratka dječja vježba joge kroz priču

Dječja poza

Gusjenica u čahuri

joga za djecu - otrok

Poza: Razdvojite koljena i spojite velike nožne prste, dopustite da se prsa sagnu na prostirku.

Priča: Usmjerite mališanima pažnju na osjećaje topline, ugode, povlačenja. Pogledajte mogu li primijetiti kako im dah pokreće trbuh i čuti svoj dah unutar ove sićušne čahure. Ova poza odlična je polazišna točka, uključite maštu i povedite svoje dijete u zamišljeno mistično šumsko okruženje.


Položaj leptira

Leptir

joga za djecu - leptir

Poza: iz Dječje poze dođite u sjedeći položaj. Spojite stopala i omogućite koljenima da naprave dijamantni oblik.

Priča: Koljena mogu odražavati krila leptira. Pretvorba iz gusjenice koja se ugnijezdila u čahuri u prelijepi leptir. Neka vaši mališani osjete svoje sjedalo, sredinu leptira i kako se krila osjećaju lagano i prozračno. Potaknite ih da udišu u svoja krila / bokove kako bi na kraju leptir imao dovoljno daha da se uspne i poleti. Ostavite malo vremena da mališani lete uokolo kao novonastali leptiri.


Položaj drveta

Kućica na drvetu

joga za djecu - drvo

Poza: Smirite svoje tijelo i pomozite djeci da pronađu ravnotežu na jednoj nozi. Podignite nogu i potplat stavite na bočnu stranu stojeće noge. Kada ste uravnoteženi, podignite obje ruke prema nebu.

Priča: Ostanite ukorijenjeni poput stabla kroz svoja stopala. Njišite se s jedne strane na drugu i osjetite vjetar unutar svojih grana / ruku. Na vrhu vašeg stabla nalazi se kućica na drvetu u koju će leptir uletjeti. Primijetite leptira koji putuje od stopala sve do vrhova prstiju da bi došao do kućice na drvetu.


Pas okrenut prema dolje

Strmo brdo

joga za djecu - pas okrenut prema dolje

Poza: Stavite dlanove u širinu ramena, a stopalima hodajte unatrag držeći ih u širini kukova. Namjestite zdjelicu prema nebu i savijte koljena tako da je brdo (kralježnica) dugačko, bez grbe.

Priča: Leptir je kod kuće u kućici na drvetu, ali sada je vrijeme da ostala šumska stvorenja dođu i pridruže mu se. Tijelo je sada staza, brdo za životinje (vjeverice, krtice, zečeve i miševe) da dođu do kućice na drvetu.


Položaj mosta

Veliki most

joga za djecu - veliki most

Poza: Od položaja Pasa prema dolje lezite na leđa. Privucite pete blizu zdjelice s koljenima okrenutim prema nebu. Ruke stavite iza glave s laktovima prema gore i prstima okrenutim prema nogama. Podignite kukove i odgurnite se od poda, podižući glavu gore od prostirke.

Priča: Nastavljajući stazu do kućice na drvetu, šumske životinje sada se moraju penjati strmim mostom od stopala, preko nogu, trbuha, prsa pa sve do vrha glave. Koristite ruke da oponašate pokrete za djecu i potičete svijest o fluidnosti njihove kralježnice.


Čamac

Klizanje na dugi

Poza: Nakon položaja Pas prema gore, lezite na trbuh, a zatim se prebacite na leđa. Sjednite i namjestite se na kosti zdjelice, te odatle privedite koljena na prsa. Držite stražnji dio bedara ili dođite u položaj banane (nizak oblik čamca).

Priča: Šumske životinje su skoro kod krošnje kako bi srele leptira. Prvo se moraju kotrljati gore i dolje po dugi. Počevši od krune glave sve do staze, pa natrag uzbrdo do stopala.


Položaj trokuta

Čarobna ljestvica

Poza: Nakon položaja čamca uđite u položaj Psa prema dolje i stavite jedno stopalo između ruku. S obje noge ravno, stavite jednu ruku na ciglu, a drugu podignite prema nebu.

Priča: Ovo je posljednji dio puta kojim se životinje trebaju uputiti do kućice na drvetu i upoznati leptira. Stvorite ljestve koristeći donju ruku, sve do gornje ruke, kako bi se životinje mogle penjati do kućice na drvetu. Uspjele su!


Savasana

Doma

joga za djecu - savasana

Poza: Legnite na leđa sa raširenim nogama i dlanovima okrenutim prema gore. Zatvorite oči.

Priča: Životinje su uspjele! Vrijeme je da se svi opuste. Lezite na leđa i osjećajte se kao kod kuće. Sada ste u kućici na drvetu s ostalim životinjama i leptirom. Ostanite ovdje nekoliko trenutaka i odmarajte dok ne dođe jutro i vrijeme je za igru.

 

Naše trajnostne
blagovne znamke


Zašto JogaLine?

Ocijenjeno 4.9 od 5 na podlogi 448 ocjena na

Pod imenom JogaLine krije se mnogo više od same joga. JogaLine - prva joga trgovina.

Osiguravamo opremu za sve ugodne aktivnosti. Ponuda opreme za jogu,
joga prostirke, pomagala za jogu (blokovi, bolsteri),
pomagala za meditaciju, odjeća za jogu i sportske vježbe...

Tu smo za vas. S kvalitetnim i održivim proizvodima.
Imate li pitanje?

Kontaktirajte nas!

© 2024 JogaLine & Samana | Sva prava pridržana